Младо момиче вече не може да върви и да се храни сама. Причината? Според нея състоянието й се дължи на употребата на популярния и в България райски газ.

25-годишната Кери Донълдсън, която живее в Лондон, започнала да употребява веществото още през 2017 година, когато тя и приятелите й го открили по време на партитата, които най-често провеждали уикендите.

“Всеки го използваше”, коментира тя пред английското издание "Метро".

Кeри зачестила употребата на динатриевия оксид и скоро след това започнала да го употребява ежедневно.

"Вземах го по три дни, а после повръщах следващите няколко”, споделя тя. При нея ефектите са сериозни. Губи апетит, не пие и вода. Чувствала се зле и спяла по 12 часа. Но това не я разубедило и Кери продължила да употребява балони.

След време започнала да губи чувствителността на ръцете и краката си. А заради това посещавала болница няколко пъти.

Тя споделя, че нивата й на  B12 били критично ниски, а заради това се наложило да си бие инжекции с липсващия витамин.

“Знаех, че това ми вреди, но не ме интересуваше”, разказва момичето.  За състоянието си обаче подозирала употребата на райски газ.

Решението да спре употребата на веществото взела през 2020 година, когато загубила чувство за левия си крак. Кери прекарала година и половина, ходейки с патерица, получавала и редовни инжекции с B12. През това време страдала и от болка в долната част на гърба, за която смятала, че е причината от употребата на балони. Обаче решила да игнорира неприятното усещане.

Този януари обаче състоянието й се влошило. Болката в гърба станала толкова силна, че младото момиче не успяло да направи дори няколко стъпки. Веднага се отправила към болницата, където лекарито установили травма на един от гръбначните дискове и увреждане на нервите. Едва на 25 години Кери не можела да ходи.

“Очевидно това е причинено от балоните. Прекалено дълго търпях, не се лекувах, и пораженията се влошиха”, казва тя.

Младата жена остава в болница за цели пет седмици, преди да бъде изписана през месец март.

Днес за нея се грижи нейният баща, защото момичето не успява да се обгрижва сама. Той й помага за посещаването на банята, приготвянето на храна и др.

Кери проговаря за своя случая, за да повлияе на други младежи, тръгнали по нейния път. “Съжалявам, че употребявах диазотен оксид. Ще ми се да имах повече информаци по темата”, казва тя.

15-годишният Макс - в безсъзнание след дискотека. Защо?

Кери допълва, че иска да сподели историята си пред млади хора - основните купувачи на балони.

Попадаме на историята на младата британка в момент, в който в България темата за употребата на райски газ отново е гореща. Дори вече е налице забрана на продажбата на веществото в магазини и заведения.

Днес нашумя и случаят на 15-годишен младеж от Правец, който стигна до токсикологията. Той употребил алкохол и балони в нощно заведение. Момчето било отведено в Спешното от свои връстници, а по-късно стигна и до “Пирогов”.

Как ще повлияе държавната регулация на пазара на балони с райски газ у нас и дали ще се превърнат в нов “забранен плод”, остава да разберем.

Нинова: Започват денонощни проверки за продажбата на райски газ НА ЖИВО

 Превод: GlasNews.bg