Около 100 хиляди души са слели почивните дни около Коледа и Нова година, но се очаква мнозина да пътуват, за да тръгнат на път към зимните курорти в следващите дни.

Затова полицията ще следи за скоростни нарушения и ще прави проверки за алкохол и наркотици, включително и в новогодишната нощ.

Кои обаче са най-опасните пътни отсечки у нас в празничните дни?

Благоевград - Предела - Банско

Много сериозен участък, който минава през висок планински терен, характеризира се с изключително много криви и има както туристическо, така и местно движение. Обикновено там водачите не спазват дистанция и предприемат рискови изпреварвания за кратък период.

Разлог - Банско

Характеризира се с една дълга права, където водачите си позволяват да се движат с по-висока скорост от необходимата и тъй като става въпрос за планински район, има много животни, които могат да пресекат пътното платно.

Асеновград – Пампорово

Характеризира се с много завои, къси прави, висока интензивност на движението. През зимните месеци е възможно да има заледявания или овлажняване на настилката, което може да подведе водачите, когато се движат с висока скорост, да напуснат пътното платно.

Извадката е направена от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Според статистика най-много пътни инциденти у нас стават около 17 ч.

"Най-интензивен трафик, хората са уморени от работа. Предприемайки пътувания, изморени от работния ден, те допускат грешки и неглижират най-сериозното, което трябва да правят като водачи", каза пред bTV главният експерт от агенцията Росен Рапчев.

Освен шофьорите, чест участник в тези пътни инциденти са и пешеходците, които са най-уязвими в периода октомври - януари, тъй като тъмната част на денонощието е по-дълга именно тогава.

По данни на ДА "Безопасност на движението по пътищата" през 2021 г. у нас са се случили 352 пътнотранспортни произшествия, при които превозни средства са се сблъскали челно. Те са довели до фатален край за общо 101 души.

Главната причина за подобни инциденти е неправилното изпреварване.