42-годишен мъж с дисекация на аортата, беше спасен от екипа на доц. Димитър Николов, началник на клиника по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Токуда, съобщиха от здравното заведение. 

В деня, в който се ражда детето му, Максим е транспортиран по спешност в лечебното заведение, след като в друга столична болница установяват проблема. Пациентът търси помощ, тъй като в продължение на два дни усеща стягане в гърдите и наблюдава рязко повишаване на кръвното си налягане.

За да бъде спасен 42-годишният мъж е поставен в циркулаторен арест. Този процес представлява едновременно спиране на сърцето и мозъка, в рамките на около 30 минути. Това се налага, тъй като от аортата излизат съдовете на главата, а е необходимо те да се протезират и да се работи по тях, за да се види дали няма увреждания. Циркулаторният арест представлява охлаждане на пациента до 18-20 градуса, спиране на сърцето и на мозъка.

В такива условия, времето на екипа е ограничено. Оптимално, периодът, в който пациентът трябва да бъде „върнат към живот“ е максимум половин час. Ако този времеви прозорец бъде изпуснат, пациентът е обречен на мозъчна смърт. Сърцето би могло да издържи значително по-дълго време, тъй като се използва разтвор, който спира сърцето, но го запазва живо чрез различни метаболити, които го хранят. При мозъка обаче няма такъв вариант. Ниската температура спомага процеса, когато спреш кръвообращението на мозъка, намаляваш метаболитните функции и нуждата му от кислород.

Операцията се извършва от 7 души от екипа на доц. Димитър Николов, сред които са кардиохирурзите д-р Георги Василев и д-р Михайлов, анестезиолог, перфузионист, две операционни и една анестезиологична сестра. Чрез специална апаратура непрестанно се наблюдава функционирането на мозъка, както и състоянието на сърцето и другите органи в тялото на пациента. Причината е, че когато аортата се разкъса, някои от органите могат да останат бе кръвоснабдяване.

Аортата е най-големият артериален съд, който започва от лявата камера на сърцето. Стената на аортата е изградена от три слоя: вътрешен (интима), среден (медия) и външен (адвентиция). Аортната дисекация представлява разкъсване на интимата на аортата, при което навлиза кръв в аортната стена и се формира хематом, който разслоява интимата от медията на аортата. Ако бъдат разкъсани и трите слоя на аортната стена, пациентът умира в рамките на минути.

В случаят на Максим, разкъсани са два от слоевете на аортата – вътрешния и средния, което предизвиква огромен риск, тъй като външният слой на аортата е и най-тънкият такъв. Според специалистите, ако това състояние не бъде хванато в рамките на 24 часа, рискът за фатален изход е много голям.

"Бях много уплашен, казаха ми че трябва спешно да бъда опериран и то в момент, в който очаквах да ми се роди дете, всеки момент. Трима лекари от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда дойдоха да ме вземат, бях много притеснен, а те чисто човешки ме успокоиха и ми обещаха, че всичко ще е наред и ще мога да видя детето си.“, споделя Максим след операцията.

И така – обещанието е спазено, а днес 42-годишният мъж се радва на своето дете, благодарение на бързата реакция и професионализма в една от най-тежките кардиохирургични операции.

Дисекация на аортата е диагноза, която обикновено се среща при пациенти над 65 години. Все по-често обаче заболяването се наблюдава сред много по-млади хора. Повечето пациенти не изпитват дискомфорт, докато не се стигне до сериозно влошаване на състоянието, което да налага спешна хирургична намеса.