Навън постепенно става по-студено и затова различни насекоми търсят убежище на по-топли места, катерейки се по тераси и влизащи в къщи и апартаменти. Най-нахални от тях са зелените вонящи буболечки - Palomena prasina, по-известни като ​​миризливки.

„Всеки ден изчиствам от 10 до 20 смрадливи бръмбари от апартамента си“, сподели пловдивчанин пред GlasNews.bg. „Някои се пъхат в дрехите ми, вчера изтръсках две вонещици от панталоните си. А когато сутринта отворя входната врата, падат по няколко върху главата ми - крият се отгоре. Не си спомням преди да е имало такъв брой миризливки“, оплака се той.

Защо тази есен има толкова много насекоми?

Причината за нашествието на зловонните буболечки е в горещото лято. Такива температурни условия са най-подходящи за размножаването и храненето на буболечки и други насекоми.

Миризливките обикновено се размножават веднъж годишно, но тази година, поради продължителния период на топло време, много от тях са се размножили два пъти.

Как да се отървете от смрадливите буболечки?

Важно е да се разбере, че миризливките са безвредни за хората, не хапят, но излъчват неприятна миризма. И то доста неприятна. Ако насекомите се почувстват застрашени, те отделят вонящ секрет, който трудно се отмива от порести повърхности.

Ето няколко съвета как правилно да се отървете от смрадливите буболечки:

· в никакъв случай не ги натискайте, в противен случай неприятната миризма ще се фиксира в къщата за дълго време;

· най-добре е да оставите насекомото да пълзи върху лист хартия, след това да го покриете с чаша и да го изхвърлите на улицата;

· ако миризливката е на труднодостъпно място, отстранете я с прахосмукачка. За да направите това, поставете стар чорап върху маркуча, хванете буболечката и я изнесете навън. И в никакъв случай не смучете миризливката в прахосмукачката, в този случай неприятната миризма ще се излъчва от торбата за дълго време;

· дръжте прозорците затворени или поставете върху тях мрежи за насекоми;

· За да изгоните миризливките от прозореца или вратата си, нанесете оцет (или оцет, смесен с вода) по периметъра, те не харесват тази миризма.