Министерският съвет ще покрие дефицита, натрупан от Фонд „Сигурност на електроенергийната система”, който към момента е 449 милиона лева. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката Владимир Малинов.

„Това ще даде възможност на КЕВР, при изготвянето на ценовото решение за електрическата енергия за битовите потребители от 1 юли, да не компенсира този недостиг чрез цената на тока за бита”, обясни той.

Малинов уточни, че енергийният фонд е бил създаден за покриване на разходите на обществения доставчик на електрическа енергия по отношение на битовите потребители, както и за покритие на разходите на производителите на енергия от възобновяеми източници.

„Положителният финансов резултат през периода 2021-2022 година е използван за покриване на високите цени на тока и природния газ с решение на МС. През настоящия регулаторен период – от 1 юли 2023 година до момента, се наблюдава дефицит, който е 449 милиона лева. Но до края на регулаторния период вероятно сумата ще нарасне до 500 милиона лева”, подчерта министърът.