Екипът на GlasNews.bg попадна на сигнал за изхвърлено голямо количество използвани спринцовки и десетки опаковки от "Метадон" - опиоид, използван за лечение на болка и като поддържаща терапия или като помощ при детоксикация на хора със зависимост към опиоиди. 

Отпадъците са струпани в близост до Сточна гара в столицата, до ТУБ диспансера и възмутиха голяма част от столичани.

Снимки: Петър Иванов

Не е ясно кой и защо е изхвърлил опасните отпадъци на въпросното място, но по закон това е грубо нарушение и следва съответните органи да се самосезират. 

Правилното изхвърляне на спринцовки и инсулинови игли на съответните за тях места предотвратява повторното използване на такива материали. Потребителите не трябва да ги изхвърлят в несортирани отпадъци. Използваните игли могат да предават инфекции и вируса на човешкия имунодефицит (HIV), както и хепатит B и C. Съществуват и повече от 20 заболявания, разпространявани по кръвен път, които могат да бъдат предадени.

Контейнерите, в които трябва да се изхвърлят клинични отпадъци трябва да са плътно затворени, устойчиви на пробождане, водонепропускливи, ясно обозначени със знак за биоопасност.