Стотици посетители на Цветница в Бачковския манастир "Успение Богородично", видя репортер на GlasNews.

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната му смърт.

Дълги опашки има в двора на обителта за върбови клонки - те символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Върбовите клонки се занасят вкъщи и се слагат на вратата или пред домашната икона за здраве. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година.

Традицията у нас повелява в ранната утрин на Цветница всички неомъжени девойки да сплетат венци от клонки на върба и да ги окачат на входната врата. Това се прави, за да може красивият празник на цветята, посветен на влизането на Христос в Йерусалим, да бъде посрещнат с надежда, вяра и добри очаквания за здраве и благоденствие.

Много хора чакат, за да запалят и свещички в храма "Успение на Пресвета Богородица".

Цветните имена празуват днес. Какви са обичаите?

Пълни са улиците към манастира, а други са избрали да се разходят и по красивите пътеки над манастира.

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Католическият свят празнува Великден СНИМКИ

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

От утре започва Страстната седмица (седмицата на Христовите страдания), след която е Възкресение Христово.