Пешеходците често газят правилната и пресичат, където им падне.

Димитър Йосифов алармира за рисково пресичане във Велико Търново. В социалната мрежа той е споделил снимка, на която виждаме как пешеходци пресичат на място, където няма пешеходна пътека... всъщност пешеходна пътека има - тя се намира само на няколко метра от мястото, заснето на фотото.

"По въпроса с рисковото пресичане… Това е любимото място за пресичане на много хора. Ако имаше пешеходна пътека, добре, въпреки, че не й е там мястото", написа Димитър във Фейсбук.

Мъжът твърди, че често е ставал свидетел на рисково пресичане на въпросното място.

"Ежедневно тук пресичат по десетки, че и децата си привлачват през шосето", пише още той.

Глобена пешеходка: Кола ми отнесе чадъра на зебра. Къде да пресичам?

По думите му "едни притичват с търговска стъпка, все едно улицата е тяхната, други бързат и вежливо благодарят на шофьорите, че са намалили. Има и трети, които се мусят, че някой им е направил забележка".

Правилата гласят, че пешеходците са длъжни, ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват и преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите автомобили и със скоростта им на движение, както и да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, а също така да не спират без необходимост на платното за движение. Както се казва обаче - правилата са създадени, за да се нарушават.

Според Йосифов трябва да се поставят привличащи вниманието изображения, отнасящи се до рисковото и неправилно пресичане. Съмнява се обаче това да има някакъв ефект.

"Пазете се сами за да ви пазят и другите. Имам една философия, която е напълно неприложима - ако всеки пази себе си, ще живеем в едно доста по-безопасно място", така Димитър Йосифов завършва публикацията си.