Варненец изрази възмущението си от таксиметров шофьор, който нагло е спрял автомобила си на тротоар.

Георги Генчев написа в социалната мрежа Facebook, че таксиметровият шофьор е паркирал колата си на тротоара на улица "Гладстон".

Мъжът публикува видео, което показва наглото изпълнение на водача. 

Пешеходците, сред които и Георги Генчев, са били принудени да слязат на пътното платно, за да заобиколят жълтата кола.

"Много се чудих как да започна този пост, защото през голяма част от живота си съм се занимавал с журналистика, а там правило е, че писането трябва да се прави без емоции. За съжаление обаче, смятам да пренебрегна това правило, първо, защото пиша това предимно като бургазлия, гражданин на града, който малко или много милее за него, и второ, защото ми писна всеки да прави каквото си иска, а аз даже да не мога да се ядосам като хората. Та по същество, сега се насладете на случката ми от вчера и днес.

Вчерашният прекрасен следобед беше страхотно време за разходка с малкия. Тъй като, като всяко дете под 2 години, той все още е свободен електрон, излизането навън се случва с детска количка, която имам удоволствието да бутам по тротоарите на квартал „Възраждане“ и по-специално улица „Гладстон“. Няма да се оплаквам от тротоарите в този пост, но предполагам всички знаете колко трудна мисия е цялото преживяване. Ще се оплаквам от хората, които правят тази и без това трудна задача още по-трудна. Наглите хора, които спират по средата на тротоара, а ти трябва да слезеш на улицата, за да минеш.

И така, разхождаме се с малкия по „Гладстон“ и точно пред нас, по средата на тротоара, има спряно такси с номер 3288", написа Георги Генчев.

Подразнен от действието на шофьора, Георги Генчев решил да му направи забележка. Мъжете разменили няколко реплики, като разговорът между тях приключил с думите: "И ко толкова, че трябва да изчакаш, за пръв път в живота си ли чакаш?".

"Чакал съм, няма да ви лъжа, случвало се е, но вътрешно в мен тази наглост запали нещо. Веднага направих най-логичното, обадих се на колцентъра на компанията и се оплаках от шофьора. Казаха, че ще кажат на управителя и ще ми се обадят с обратна връзка. Мина ден, ни вест, ни кост. Аз нямам проблем да почакам, но усетих, че в случая е безсмислено и реших да се обадя отново. Попитах какво се случва с моя сигнал и ми казаха, че ще проверят. След 15 минути ми се обади управителят на фирмата, с който проведох един от най-неприятните и вбесяващи разговори в живота си. На човека му беше изключително трудно да разбере защо искам от фирмата, чийто брандиран автомобил е спрял неправилно, да вземе мерки вътрешно във фирмата си, за да не се стига до подобни постове. Държеше се изключително надменно, сякаш говореше с ученик. Зададе ми въпроса „Добре, какво искате да направя аз?“, на което отговорих, че искам или да санкционират шофьора по някакъв начин, или да ми изпратя официално извинение. Нищо повече. Не знам дали не съм прекалил с желанията си, защото не получих нито официално, нито каквото и да било извинение, но пък бях поканен да публикувам където искам, каквото искам, да пиша на Общината, на Кат и да се надявам те да направят проверка по случая.

Общо взето, управителят на фирмата ми каза да правя каквото искам, но извинение няма да получа. И аз така направих, намерих видео как точно е спрял шофьорът и сега го публикувам тук, за да можете да го видите и вие, и цял Бургас. Това е отношението на таксиметровата фирма към града ни. Следващия път, когато се качите в тяхна кола, когато прочетете, че ще вдигат цените на таксиметровите услуги в града или ви глобят, защото сте спрели на стоянка за таксита, ви моля да си спомняте, че правилата са само за някои, а други… е те са малко по-нагли от вас.

В заключение се замислям как ли щяха да работят такситата, ако всяко нарушение на всяка кола, която предлага подобни услуги, можеше да се види в един публичен регистър. Но това са размишления за други дни и за други хора, които могат да го превърнат в една общинска наредба да кажем…

Лек ден и не оставяйте на наглите хора да ви препречват пътя, защото няма да получите дори и извинение в замяна", завършва публикацията си Георги Генчев.

В секцията за коментари потребител на Facebook написа, че мястото пред магазина е резервирано за клиентите с автомобили, дори имало и табела:

"Ама когато човек си е мърляч, дори и да има създадени условия, било то и за негово улеснение - си остава мърляч", допълва Геогри Георгиев.