Ако сте изморени от напрегнатото ежедневие, от политически страсти около изборите или от настигнали ви разочарования, има едно място, където можете да заредите батериите и да се почувствате по-добре. Това е едно малко селце, приютено от меките склонове на Средна гора, спокойно и носталгично, в което обаче витае неподражаемият дух на един голям българин - Чудомир. Самият той казва за него - „Село Турия - истинско Велико Търново, само че по-хубаво”...

Турия е село в община Павел баня, съвсем в сърцето на розовата долина. Затова и всеки, който го е посетил, първото нещо, което усеща, е мирисът на рози. Селото е опожарено при падането под османска власт, а хората са се пръснали в Средна гора. Но след години създават на това място сегашното село Турия. И запазват не само традициите и обичаите си, но и атмосферата, вдъхновявала толкова пъти Чудомир.

Разбира се, тук на видно място в центъра е къщата музей на писателя, увековечил народопсихологията на турийци в своите разкази и картини. 

"Ходихме там миналото лято. Беше вълнуващо да усетя мястото и атмосферата, в която е расъл Чудомир. Като ученичка сменях подвързията на учебниците и си слагах томчетата на Чудомир и четях, четях", споделя във Facebook Емили Колева, а Георги Георгиев ни пренася в селото с прекрасните си снимки:
 
 
 
 
В близост до селото се намира и тракийското светилище "Пиростията" - скално образувание, състоящо се от 3 големи камъка. Според легендата в него винаги има вода, дори и по време на суша. А ако болен пие от нея, веднага оздравява.
 
 

Чудесно селце, има и въжено мостче (Маймунския мост) и 700-годишно дърво кичест габър, разказват хората, които са посетили Турия. Дървото се намира на около 6-7 километра от селото и е трудно човек въобще да си представи на колко превратности е станало ням свидетел. А Маймунският мост не е единствен в Турия - над реката се издига още един - "Скокът", гледката от който е зашеметяваща.

Докато се разхожда човек из Турия, разбира, че то - селото, както и хуморът на Чудомир, ни "откъсва от дребното, от всекидневното, позволява ни, като си се надсмиваме, да се взрем по-дълбоко в себе си“. 
 
Турия си заслужава, нямайте съмнение!