Язовец е забелязан да се разхожда съвсем необезпокоявано посред бял ден по улиците в Габрово.

Лидия Начева е заснела животното, а снимката публикува в социалната мрежа Фейсбук.

"Язовец - една необичайна гледка в градска среда", написа жената към описанието на снимката.

Лидия споделя, че животното не е изглеждало изплашено.

"Няколко пъти пресече улицата по пътя за болницата", допълва още тя.

В коментарите под публикацията Стефан Димитров отбелязва, че гледката въобще не е необичайна.

Мъжът сподели за премеждията си с животното: "Аз си го "отглеждах" 2-3 години почти в центъра на града! Изяде ми гроздето и накрая се принудих да изкореня асмите заради него! Сутрин "изпращаше" съседката на работа за 1-ва смяна или я посрещаше от 2-ра!".

Мариела Антонова пък написа, че в двора на къщата им често е влизал язовец. По думите й животното е изяло всички малки котета, отглеждани от семейството й.

Мариела сподели и снимка от камера за видеонаблюдение, на която се вижда животното.

Гладен язовец откри съкровище от римски монети

"И на нашата улица имаше един, но две съседки - майка и дъщеря, го отровиха. Умря в мъки, беше адски тъжно. Отровителките оставиха трупа да се разлага на улицата", коментира Пепи Витанова.

Язовецът е средно голямо животно, тялото му е набито и дебело, краката и опашката са къси. По гърба козината е дълга и твърда, а оцветяването е жълтеникаво в долната си част и на райта в бяло и черно в горната третина. Главата отгоре е бяла. От двете страни на бузите има по една надлъжна черна ивица. Отдолу главата, гушата, тялото и краката са черни. На всеки крак има по 5 пръста, завършващи с дълги и много яки нокти. Стъпва на цялото стъпало, поради което не може да бяга бързо. На дължина тялото на язовеца достига 100 сm. Опашката му е 15-30 сm. Височината на тялото му е около 30 сm. Тежи 20 и повече килограми.

Животното обитава различни терени - гори и равнини, където има храсталаци и малки горички. Живее в дупки, наречени язовини, дълги до 10 m и на дълбочина до 3 m, където отглежда и малките си. Язовците живеят на колонии, но винаги поотделно. Храни се с мишки, гнездящи по земята птици и яйцата им, малки зайчета, като вреди на дребнодивечовото ловно стопанство. Яде насекоми и техните личинки, а понякога и мърша. Обича царевицата, тиквите, дините, пъпешите, гроздето и плодовете, като нанася значителни щети на селското стопанство.

Язовецът прекарва зимата в полусънно състояние. Сетивните му органи, особено слухът и обонянието, са силно развити, а зрението му е по-слабо.