Първите метровлакове до “Горна баня” вече пътуват. Официалното откриване на новата отсечка се състоя в съботния предиобед на метростанция “Мизия/Нов български университет”. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на столичния “Метрополитен” инж. Стоян Братоев, представителят на ЕК в България, министърът на транспорта в оставка Росен Желязков, председателите на КТ “Подкрепа” и КНСБ и много други гости.

Минути след 10 символично беше прерязана и лентата на новата отсечка, която свързва квартал “Овча купел" с влаковете за Перник. Тя е с дължина 4 километра и има 4 станции - "Овча купел", "Мизия", "Овча купел 2" и "Горна баня". По този начин общата дължина на метролиниите в столицата стана 52 км. 

“Метрото е най-важният, най-стратегическият, най-екологичният, и бих казала и градоустройствен проект. Важно е метрото да не спира. Не разбирам политици, които призовават да не се удължава метрото. Няма как да се съглася с това и докато съм кмет ще полагам усилия не само да се планира. Защото метрото не е проект за един ден”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й зад строежа на метрото стоят денонощните усилия на много хора. Тя благодари на премиера Бойко Борисов, на транспортния министър, на финансовия министър Кирил Ананиев и на вицепремиера Томислав Дончев за подкрепата им за облагородяването на столицата.

“Метрото е един пример, че не с говорене, а с реална работа и реални действия се постига устойчиви политики и резултати. То ще продължи да се развива. В Плана за възстановяване и устойчивост са планирани близо 400 милиона, които със собственото съфинансиране на общината ще са достатъчни за изграждането на новите 8 метростанции до Тех парк и от кв. “Хаджи Димитър” до “Левски-Г”, което ще даде възможност на още една голяма част от жителите на София да ползват бърз, надежден и изключително сигурен транспорт”, заяви транспортният министър в оставка Росен Желязков.

Той обясни, че от новите метростанции ще се възползват около 50 000 жители на кварталите “Овча купел” и “Горна баня”.

Днес столичани ще имат възможност да пътуват с новата отсечка метрото безплатно.