Малко преди 06.00 ч. тази сутрин сигнал за пожар на бул. "Александър Стамболийски" вдига по тревога огнеборците от Втора служба.

Огнените езици тръгнали от електрическо одеало и бързо обхванали цялата стая в жилището, намиращо се на четвъртия етаж в Пловдив. Обитателката на апартамента - младо момиче, е имала огромен късмет, че се е събудила и успяла да напусне дома си. Реакция само минути по-късно е можела да бъде фатална за живота ѝ.

При пристигането на огнеборците стълбището било изключително задимено и огънят вече бил обхванал и унищожил голяма част от домашното имущество. На помощ са изпратени още три пожарни автомобила и благодарение на действията на огнеборците са предотвратени по-сериозни щети и за останалите жилища в блока.

От решаващо значение при подобни произшествия е бързата евакуация на съседите и живущите в сградата, както и изправността на пожарните кранове в самата сграда. Съветваме домоуправителите- особено в сгради, където живеят повече семейства, да огледат добре евакуационните изходи и ако има пречки - постоянното им затваряне, да бъдат отстранени.

През летните месеци съзнателни жители на различни адреси в Пловдив, подаваха сигнали до районни службите, че част от входовете на блоковете, за които отговарят, са напълно затворени. Един такъв пример е свързан с невъзможността за евакуация на живущи в 14-етажен жилищен блок на бул. "Дунав". Само ден по-късно проблемът бе решен, а хората - спокойни и сигурни.

От пловдивската пожарна съветват домоуправителите при нужда, да потърсят съдействие и за проверка в изправността на пожарните кранове, разположени в общите части на сградите. Бързината на тяхната реакция в подобни случаи често може да зависи от достъпността и изрядността!