Ученици от 137 средно училище "Ангел Кънчев" пушат цигари на улицата и задръстват цялото движение, това твърди Радостина Христова.

Жената написа в социалната мрежа Фейсбук, че пушенето не трябва да се извършва на улицата, тъй като се затруднява сериозно движението.

"Мили родители на ученици от 137 СУ, моля научете децата си, че пушенето не трябва да се извършва на улицата. Синовете и дъщерите ви могат да практикуват този вреден навик на тротоара или до пътеката към метрото", написа Радостина.

Христова добави, че родителите следва да научат децата си и на друго важно нещо - че не бива да обиждат по-възрастните от тях.

"И научете децата си, че не бива да обиждаш и ругаеш по-големия от теб човек, особено когато той се грижи за твоята безопасност, след като ти самия не го правиш", допълва тя.

Така ли възпитавате децата си? Пушат и палят огън на детска площадка СНИМКИ

Жената споделя, че девойче на около 15 години се е държало безобразно към нея, докато я чакала да си допуши цигарата. През това време пък се образувало задръстване в района. Това се е случило в обедните часове на 21 март.

"Съжалявам, че не научих името на това прекрасно девойче (на около 15 години), което беше много отворено и се държа безобразно към мен, докато я изчаквах да си допафка цигарката и да се премести, за да не я сгазя. През това време стана малко задръстване, защото пък излизаше колата, която зарежда стола и ме изчакваха", така Радостина завършва поста си в мрежата.

В България 34.5% от населението на възраст над 20 г. пуши всеки ден. Почти всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок. Това сочат данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето.

Пушенето в училищна и ранна младежка възраст продължава да бъде сериозен проблем на общественото здраве в България. Резултатите от проучването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) спрямо момчетата (25.6%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

Баби за пример! Пушат цигарки на детска площадка СНИМКА

В България тютюнопушенето е една от причините за приблизително 18% от всички смъртни случаи по данни от Здравния профил на страната за 2021 г.

По данни на Световната здравна организация в световен мащаб тютюнопушенето убива един човек на всеки четири секунди и е една от най-големите заплахи за общественото здраве. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директна употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона са в резултат на пасивно пушене (непушачи, изложени на тютюнев дим). Всички форми на употребата на тютюневи изделия са вредни и няма безопасно такова ниво.

Снимката е илюстративна.