От няколко дни на международното летище в България, обслужващо Бургас и прилежащия регион, могат да бъдат забелязани украински товарни самолети.

Антонов Ан-124 Руслан е най-тежкотоварният сериийно произвеждан самолет в света и ще е такъв до започването на производството на Airbus A380, версия A380F. Наименованието му в НАТО е „Condor“. По размери той отстъпва единствено на Ан-225. В протежение на времето на запад е бил известен още като Ан-40 и Ан-400. 

Самолетът се експлоатира от украинските авиолинии "Антонов" за товарни полети и е много търсен по време на началото на пандемията на Ковид. Според уебсайта на "Антонов", самолетът може да достави изключително тежък извънгабаритен товар до всяка точка на земното кълбо. 



Към този момент товарните самолети продължават да стоят на перона на летището в Бургас, научи GlasNews.bg. АН-124 напоследък често пътува по направлението Полша-България. Прави ли България доставки на оръжие? Според пасажерите самолетите се товарят, но с какво?

Каква е целта на пътуването на украинския АН-124 до Бургас и какъв товар е превозвал или ще превозва от нашата страна, на този етап няма информация. 



GlasNews.bg
припомня, че през изминалия месец април, украинските товарни самолети бяха забелязани на летище в София. Тогава електрокари качваха зелени сандъци на самолета. След като беше натоварен, украинския самолет напусна София, за да кацне в Жешов, Полша. Летище, което се намира само на 78 км от границата с Украйна.

Още по темата прочетете тук:

Товарят среднощно украински самолет в София! С какво?