Малко преди 22:00 часа снощи в районът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124.

В полунощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари започват да качват зелени сандъци на самолета, съобщават от bTV. В рамките на 3 дни това е вторият АН-124, който пристига у нас.



Около 7:00 часа сутринта, след като беше натоварен, украинския самолет напусна София, за да кацне в Жешов, Полша. Летище, което се намира само на 78 км от границата с Украйна.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова бе категорична пред bTV, че не възможно да оказваме военна помощ на Украйна през Полша, преди гласуването в парламента. 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че България директно не изпраща оръжия към Украйна. Той обяви още, че не се изнася пряко за Украйна и е е възможно това да става зад гърба му.

Отговор на въпроса "Какъв е товара?" не дават и от Министерския съвет, както и министерствата по икономика и транспорта.

Тираджии се чудят: Снабдяваме ли Украйна с нещо, и ако е така - с какво?


Товарните самолети, кацащи у нас в последни дни, са съветско производство на украинската компания "Антонов". Това е държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника.

Самолетът е с внушителни размери – отстъпва единствено на най-големия товарен самолет в света – АН-225 Мрия, или „мечта“ в превод от украински, който бе разрушен при боевете край Киев.

При проверка на bTV около 17 ч. днес един от двата товарни самолета каца и в Бургас, отново с начална точка летище Жешов. Полша.

Летище Жешов се превърна в едно от най-натоварените от началото на войната в Украйна.

Междувременно разследващият журналист  Христо Грозев от групата Bellingcat беше един от първите сигнализирали, че България тайно доставя амуниции за Украйна. Именно според Грозев транспортният украински АН-124 е направил поне шест полета в периода 21 – 26 април.

Пак според него България разполага с едрокалибрени снаряди (152 мм) "в количества, които могат да поддържат отбраната на Украйна за няколко месеца".

"България тайно доставя амуниции на Украйна чрез "трета страна", в опит да предотврати разпадането на коалиционното правителство поради категоричното възражение на прокремълските социалисти срещу износа на оръжие. Но Украйна не е доволна от флирта, иска брак", коментира Грозев.

Каква е истината?