Наш международен шофьор се озадачи от видяното в северната ни съседка. Той е забелязал десетина хладилни камиона да се движат от България в посока Румъния. По думите му, те са били ескортирани и от по една кола и микробус.

В Румъния десетина хладилника с български номера, с отворени табели АДР, ескортирани от по една кола и един микробус отпред и отзад. Какво ли карат… движеха се в посока България-Румъния,“ написа той.

Не закъсняха и предположенията под публикацията му в социалната мрежа. Повечето шофьори смятат, че най-вероятно това са доставки на оръжия за Украйна. Тази тема предизвика бурни реакции през последните дни. На политическата сцена у нас мненията са на двата полюса. Партиите не могат да стигнат до консенсус дали трябва България да изпраща военна помощ за Украйна. По-рано днес от БСП съобщиха, че биха напуснали коалицията, ако това се случи.

Премиерът Петков от своя страна, пристигайки в страната и след разговор с президентът Зеленски заяви: „Ще гласуваме "за" военна подкрепа на Украйна и ще продължим хуманитарната си подкрепа. На Зеленски ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия. Това не е само техен проблем.“

Ами много работи могат да са. Включително т.н. сух спирт или втечнен азот. Друго на табелите за АДР имаше ли? Ескортират се и бързи неща. Например импланти, транспланти и т.н. но също така цялата таблица на Менделеев, където по някаква причина (най-често запалимост или взеивност), се поддържа температура на транспорт. Включва течен водород. Дето иначе си е абсолютно безобиден и ги има на всякъде. Но не е втечнен и не е в контейнери под налягане. Та... всичко може да е! Всичко, което при промяна на определена температура и условия става опасно,“ коментира негов колега.

Зависи накъде. Ако е в посока Украйна - оръжие. От януари до сега по около 50-60 камиона на седмица само от арсенал за Полша до края на февруари бяха само украински. Ако е в обратна посока, незнам,“ пише друг.

Да само че към табелите за АДР имаше и пояснителна с 1.1 ВЗРИВНИ, та май май си снабдяваме“, смята друг шофьор.