Поредно огнище на птичи грип е установено в област Добрич. Заразата е регистрирана и във ферма за отглеждане на пекински патици край село Стефаново.  

Във фермата за пекински патици в село Стефаново в момента се отглеждат около 11 000 птици, съобщава БНР.

Определени са 3-кимометрова и 10-километрова зони и са предприети действия за предотвратяване на разпространението на заразата. Това е първият случай на птичи грип при водоплаващи птици, посочват от ОДБХ Добрич.

От там препоръчват на стопаните да държат фуражите на закрито, ще бъде извършено и преброяване и регистрация на птиците в личните стопанства. Предстои да се изгради и дезинфекционен пункт в близост до фермата в село Стефаново.

20% от яйценосните птици у нас са засегнати от инфлуенца

8 са вече огнищата на заболяването в цялата страна до момента като три от тях са на територията на Добрич. Заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев призова птицевъдите да съобщават ако имат съмнение за заболявания в техните ферми с цел бързо взимане на необходимите мерки.

Заместник министърът изрично подчерта, че стопаните ще бъдат обезщетени. Той добави, че 20% от всички яйценосни птици в страната са засегнати от инфлуенца, но ситуацията ескалира. Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България, обясни, че продуктите от птиците са абсолютно безвредни – както месото, така и яйцата след термична обработка. „От констатираните огнища продукти не са допуснати до търговската мрежа, категоричен бе Гълъбов.

Ново огнище на птичи грип, уищожават близо 200 хил. кокошки

Откриха птичи грип във ферма в Пазарджишко

Загробват близо 400 хиляди кокошки от фермата, в която откриха птичи грип