В град Сопот излизат на протест срещу високите цени на горивата.

Протестът е насрочен за 2 юли (събота), а за него GlasNews.bg научава от граждани в социалните мрежи. Изразяването на недоволство и несъгласие срещу завишените цени на горивата ще се проведе пред Спортната зала в Сопот от 10:00 ч. 

Гражданите настояват за справедливи и достъпни цени на горивата. В специално създаденото събитие във Фейсбук, организаторите са написали следното съобщение:

"Нека всички хора в околията се съберем на един мирен протест със знамена, тромби, свирки и т.н., за да покажем НЕДОВОЛСТВОТО СИ КЪМ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА."

"Всеки е добре дошъл, но без агресия и заяждане помежду ни", съобщават още организаторите.

Предстои утре да бъдат уведомени Община Сопот и РУ Карлово за протестните действия. 

Карловци се вдигат на протест заради състоянието на асфалтова настилка

Проверка на GlasNews.bg установи, че бензинът и дизелът продължат да поскъпват на родните бензиностанции, като средната цена на дизела към днешна дата трайно се задържа над 3,56 лева за литър, а масовият бензин А-95 бързо настига тази граница. Тенденцията и при двата вида, най-масово използвано гориво у нас, е да продължават да поскъпват. Средната цена за пропан-бутан е 1,55 лв., а метанът - 3,52 лв. 

Междувременно днес депутатите одобриха компенсация за скъпия бензин А-95 и дизела от 0,25 лв. за литър. Приходната част беше приета с пълно мнозинство.

Отстъпката няма да бъде възможна за автомобили, използващи метан и пропан-бутан.

Мярката ще струва на хазната 150 млн. лв. 

Отстъпката може да се окаже и с по-малък ефект, ако горивата продължат да поскъпват.

Предвидената държавна помощ от 25 стотинки за литър гориво ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник, съобщават от асоциацията.

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание държавната помощ няма да се приложи непосредствено от 1 юли 2022 година, както бе предвидено в проекта.

Депутатите одобриха отстъпката от 25 ст. за горивата