Първата в страната обществена тоалетна, в която се влиза само със зелен сертификат, беше открита във Варна. Инициативата е шеговита, а неин автор е варненският зевзек Росен Марков, председател на бутафорната Партия на българските мъже.

На „тържествената церемония“, организирана от Марков, той обяви, че за толкова години е разбрал, че българинът мисли разумно само когато е на зор. Росен Марков призова тези, които искат да ползват тоалетна без зелен сертификат, да ходят в Парламента, защото там няма такова изискване.

Известният варненски зевзек е известен с нестандартното си изразяване на гражданска позиция по различни злободневни проблеми на нашето общество. Варненци помнят как през октомври, тази година, Марков занесе ковчег до трафопост във Варна в символична протестна акция срещу поскъпването на електроенергията.

Той заяви, че предлага до всяка табела на енергото с предупреждението „Опасно за живота“, да се постави и „Токът убива буквално и материално“. Тогава будната съвест на Варна попита защо никой в България не казва колко ток произвеждаме, колко можем да произвеждаме, на каква цена продаваме електроенергията навън и редупреди, че цената й в България е по-висока от тази, на която я търгуваме за чужбина, пише Монитор.

През пролетта Варненският зевзек пусна до Слънчевия часовник в Морската градина в небето над Варна и 45 балона, пълни с обещания и празнодумия, които обяви, че са символ на 45-ия парламент.