Перголата в Баня - една от малкото забележителности в града.

Паркът в град Баня е с площ около 250 дка. Известно е, че Цар Борис ІІІ е бил голям любител на ботаниката и с негова помощ се е започнало първото залесяване около парка. Първите тополи са засадени 1938 г. Масовото залесяване е през 1955-1956 г. Част от дървесните видове, които разкрасяваха парка са: гинкобилоба, червен дъб, Криптомерия, Ликвидамбър, Чер бор, гледичия, бял бор, Веймутов бор, ясен и липа, бреза, акация и много други. Към днешна дата жителите на Баня сравнят парка с джунгла, тъй като той е затънал в трева до коленете, а опитите на кметството да го почисти, се оказват неуспешни.

Е, има и добра новина за парка в Баня - стартирала е дарителска кампания за възстановяване на перголата в сърцето на парка. Декоративната каменна стена в центъра на парка в Баня с перголата около нея и фонтанът бяха емблематични за курорта в продължение на 50 години.

Жителите на градчето, славещо се с минералната вода, често си припомнят колко красиво е било в миналото, като споделят в социалните мрежи ретро кадри от онези времена.

Централната баня и паркът с декоративната стена в центъра му са проектирани от най-известните архитекти през 30-те години на миналия век Сава Овчаров и Юрдан Юрданов.

Дарителската кампания е инициирана от будни граждани. За да осигурят необходимите средста за възстановяването и облагородяването района на перголата, доброволците са изработили сувенири за продажба по време на пролетния базар на Лазаровден и на Великден. В изработването са се включили малчуганите от детската градина, учениците от ОУ "Неофит Рилски", лицата от защитеното жилище, ДПЛУИ и още много заинтересовани. "Всички искат да помогнат - кой с каквото може, което е чудесно и се създава една много хубава атмосфера в курортното градче.", споделя пред GlasNews.bg Рени Стоянова, която е дала тласък на добрата инициатива.

"Освен това поръчахме торбички с логото на "С любов към Баня" (името на гражданската инициативна група), фланелки с бродерия, а сега ще поръчаме и шапки - надяваме се хората да ги харесат.", казва още Рени.

През март месец работници от кметството почистиха храстите и сухите треви около перголата. Вече е осигурен и дървен материал за самото възстановяване на емблемата в парка.

Кметът Стамен Гешев продължава да полага усилия за парка и се надява, че той ще стане по-обитаем. "Стамен Гешев прие присърце гражданската инициатива и много отговорно се отнася към нея!", споделя инициаторът на кампанията.

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III

Какви са следващите стъпки?

След възстановяването на дървената конструкция, доброволците ще посадят пълзящи цветя, които да я красят. Следва да се почистят и графитите, които са изрисувани върху каменната стена, която ще бъде боядисана. Ще бъде пусната и чешмата с питейна вода, която се намира на декоративната каменна стена. И още - фонтанът в центъра на парка също ще заработи, като се предвижда и монтирането на статуетка. Ще бъдат поставени пейки за отдих, кошчета за боклуци и 24-часово видеонаблюдение, което ще следи за вандали.

"Надяваме се това да бъде крачка към цялостното възстановянане на парка и багодарим на всички доброволци, спонсори и дарители, които ни помагат!", споделят инициаторите на благотворителна кампания.

Ето как е изглеждал паркът в Баня през 80-те години. / Снимка: Facebook