Служител от Военновъздушните сили на Съединените щати беше арестуван за предполагаемо споделяне на секретна информация за руските военни способности на неговата онлайн украинска приятелка. Дейвид Франклин Слейтър, 63-годишен от Небраска, е имал строго секретно разрешение за сигурност от август 2021 г. до април 2022 г., преди да се пенсионира.

Той бил базиран в базата на военновъздушните сили Offutt, базата на CSR Battle Deck за командване и контрол на Стратегическото командване на САЩ.

Помощник-главният прокурор Матю Г. Олсън разкри: „Както се твърди, г-н Слейтър, цивилен служител на военновъздушните сили и пенсиониран подполковник от американската армия, съзнателно е предал класифицирана информация за националната отбрана на друго лице в грубо пренебрежение към сигурността на своята страна и клетвата си пази своите тайни. Министерството на правосъдието ще се стреми да търси отговорност от онези, които съзнателно и умишлено излагат страната си на риск, като разкриват класифицирана информация.“

Слейтър присъства на множество брифинги между февруари и април 2022 г. относно войната в Украйна, пише Metro.

Неговата „приятелка“ често искала чувствителна информация, част от която беше класифицирана като секретна.

От „украинската“ онлайн приятелка на Слейтър показват, че тя е много заинтересована от войната и знанията на Слейтър за нея.

Прокурорът на САЩ Сюзън Лер за окръг Небраска каза за ситуацията: „Определени отговорности са наложени на лица с достъп до строго секретна информация.

„Обвиненията срещу г-н Слейтър оспорват дали той е предал тези отговорности.“

Специален отговарящ агент Юджийн Коуел от полевия офис на ФБР в Омаха добави: „Когато хората нарушават доверието, което им е дадено да защитават разузнаването на нашата нация, те излагат страната ни на риск“.

Превод: GlasNews.bg