Истинска война се е заформила между две конкурентни заведения в пловдивския квартал „Христо Смирненски”. Двата обекта се намират на бул. „Шести септември” в близост до прелеза с бул.” Копривщица”.

С Trafficnews се свърза собственикът на едно от заведенията, който разказа, че е подложен на всекидневен натиск и проверки от всички възможни институции, а конкурентът му използва всякакви прийоми, присъщи по-скоро на 90-те, за да го затвори и да завземе бизнеса му.

Георги Калинов е собственик на бистро „Роксбъри” от 20 години, а малкото заведение е основното препитание за него и семейството му. Кафенето се намира на бул. „Шести септември” и гледа към пътя. Радва се предимно на клиенти от квартала и съседните търговски обекти.

Зад него се намира и заведението на Костадин Бойчев, което носи името „Мориц”. По думите на Калинов обектът се е появил преди 8-9 години, като от тогава собственикът му всячески се стреми да „показва мускули”, парадирайки с връзки на много нива и създавайки проблеми, не само на конкурента си, но и на всички жители от квартала.

През последните 4-5 месеца съм подложен на масирани проверки и натиск от страна на семейство Бойчеви. Стремежът им е да бъда затворен и закрит и да прихванат бизнеса ми, заради по-добрата локация. Само за последните 2 месеца съм имал вече над 40 проверки от всякакви институции”, разказа Георги Калинов пред репортер на TrafficNews. Мъжът допълни, че Бойчеви използват всякакви връзки и влиятелни хора, за да го съсипят.

Всички проверки се осъществяват с „любезното” съдействие на семейство Бойчеви – Костадин, съпругата му, дъщерята Маргарита и гаджето й Мирослав Беляшки, който е и настоящият шеф на агенция „Митници”. Именно Беляшки в момента е и основното оръжие на Бойчеви, заради дългогодишния му опит в Община Пловдив и като ПР на бившия кмет Здравко Димитров”, каза още Калинов, като допълни, че всички жалби към него са юридически издържани и съобразени със законовите и общински наредби. Също така дъщеря му Маргарита бе ПР на бившия областен управител Дани Каназирева и групата ѝ "Съюз за Пловдив". 

Подават жалби и сигнали по 3-4 страници, придружени със снимков материал и много добре оформени и убедителни. По този начин подвеждат и заблуждават всички институции – РЗИ, Общински инспекторат, Община и район „Западен”. Служителите на всички тези институции също стават жертва на техните манипулации и се превръщат в маймуни”, смята Калинов.

Той разказа също, че всичко това се отразява не само на бизнеса му, но и на семейството му. Освен че има отлив на клиенти, заради всекидневните проверки, той е започнал сериозно да се притеснява за здравето си, защото не знае какво още може да очаква.

Ще дам само няколко примера от последните месеци, които опетниха не само моето име, но и това на институциите. Бяха поискали да се сменят отговарящите районни служители на агенцията по храните, защото твърдяха, че съм имал връзки. Въпреки това, нарушения при мен не бяха открити, като дори служителите изразиха страх от това семейство. Смело заявявам, че аз също се страхувам не само за мен, но и да не бъде затворено заведението ми. Тези хора са напълно способни на всякакви действия, за да постигнат целите си”, допълни Калинов.

Чрез медиите искам също да разказа за дъщерята Маргарита Бойчева, която е във връзка с директора на митниците и е бивш служител в Областна управа. Докато работеше в тази институция, тя си позволяваше да внася и пуши наргилета в самата сграда на Областна управа. Позволявам си да изпадна в подобни детайли, за да споделя за беззаконието, което цари само на 10 метра от мен. И всичко това се случва с протекцията на хора от институциите. Надявам се именно всички тези институции да се самосезират и да покажат еднакъв аршин в работата си”, разказа още Калинов.

По думите му земята и обектът на Костадин Бойчев са придобити по незаконен начин, ощетявайки държавата със стотици хиляди левове. Освен това масите са разположени под трафопост, който захранва целия квартал и това застрашава живота както на децата, така и на възрастните, решили да ползват масите на заведението.

Припомняме, че преди близо две години жители на квартала сигнализираха за детските катерушки в непосредствена близост до трафопоста и тогава заведението получи акт. Въпреки многобройните сигнали на хората от квартала и актовете, съставени от Пловдивския общински инспекторат, обектът продължава да развива търговска дейност, показвайки, че не зачита институциите и законите.

Семейство Бойчеви постоянно всяват страх сред съседите, парадирайки със скъпи автомобили и демонстрирайки, че законите за тях не важат. Искрено се надявам медиите и институциите да покажат, че все още има държава и тя се бори срещу това беззаконие. Вярвам, че има справедливост и отговорните органи ще си свършат работата, за да докажат, че няма „наши” и „ваши”, завърши Георги Калинов.

TrafficNews се свърза със собственика на заведение "Мориц", който разказа, че от повече от 5 години не е разговарял с Георги Калинов заради инцидент с набит негов работник. По думите му Калинов е ударил "майстор", заради което е издадена и преписка в МВР. Костадин Бойчев отрече да е парадирал пред когото и да било с власт или връзки с влиятелни хора. 

"Вярно е, че съм пускал сигнали, но всички те са подадени и подписани лично от мен и отдолу стои моето име, а не на когото и да било друг", допълни Бойчев.

Самият директор на агенция "Митници" в Пловдив Мирослав Беляшки отрече да има каквато и да е връзка с казуса. 

"Аз не познавам г-н Калинов и нямам нищо общо с неразбирателството между двамата. Не мога да влияя по никакъв начин нито на хора, нито на институции. Нека който има проблеми да си ги разрешава", коментира Беляшки пред медията ни.