Заради поскъпването на горивата вече се наблюдава фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, също така страдат и българските търговци на горива на едро.

Една от бензиностанциите в Русе обяви в социалната мрежа Facebook, че затваря врати. По думите им те нямат възможност да продават горива на достъпни цени, налагало им се е да вдигнат цените, а те не искали да го направят.

"Опитахме се да доставяме на клиентите си гориво на достъпна цена, но дойде моментът, в който не можем да го правим. За да съществуваме трябва да продаваме на 3,25 (няма да го направим)," написаха те.

Общо в страната има около 5000 бензиностанции, от които над 20 на сто са малки. Те са предимно семеен бизнес и осигуряват хиляди работни места.

Експерти в бранша коментират, че като цяло малките бензиностанции се намират в малки населени места, където няма големи вериги. При голям скок или спад на цените те не успяват да поддържат нормален марж на печалба и да се издържат. Също така малките бензиностанции трудно могат да се противопоставят на големите вериги и играчи, които се опитват да диктуват правилата и да задушават малките търговци, както и че за тях липсва адекватна държавна политика и свободен пазар на горивата у нас.