Тази сутрин стартира ваденето на мъртвата риба, която вчера изплува от Гребната база в Пловдив. Припомняме, че стотици мъртва каракуда се появи до двата бряга на канал. За това алармираха граждани в социалните мрежи, показвайки снимки и видео. Жителите на града, решили да се разходят, стават свидетели на гледката, а някои предполагат, че вероятно става дума за замърсяване. Други отчетоха липсата на кислород във водата като причина за случилото се. Трети пък, предполагат, че това се дължи на ежегодното зарибяване, което е и причината за масовия мор.

Мъртви риби шокираха пловдивчани на Гребната база

Вчера от Риболовен клуб по спортен риболов „Димекс Логистик Фишинг Тим” са пуснали над един тон каракуда във водоема. Видео дори бе публикувано в секция „Плувка” към БФРС. Оказва се обаче, че немалка част от рибите били вече мъртви, а други полуживи. Част от количество не е успяло да се адаптира към средата, тъй като рибите са били наранени при улова и транспортирането. Това стана ясно от Георги Касев - член към управителния съвет на федерацията по спортен рибилов.

Ето защо мъртви риби се носеха във водата на Гребната в Пловдив

“Във всяко едно зарибяване има процент, в който рибата при самото улавяне се наранява , тази риба е от язовир “Прогрес”. Рибата не е била болна или замърсена. Има една адаптация, при която по-слабите рибки не могат да се адаптират. Транспорта ни е лицензиран и без да бъде няма да ни разрешат да зарибяваме. Тази година сме домакини на две световни първенства и Републикански шампионат и не може да си позволим да правим каквото си искаме с това уникално съоръжение,” коментира пред TrafficNews Касев.

Зам.-кметът по спорт Николай Бухалов заяви, че при вчерашното зарибяване, той не е бил в Пловдив, но след това се е запознал с проблема. Бухалов уверява, че водата в гребния канал е прекрасна и е чиста, тъй като идва от язовир “Въча”. По думите му ежегодно се правят биохимични проби, които потвърждават това.

От Басейнова дирекция излязоха със становище, което сочи, че веднага са взети водни проби от канала и не е установено замърсяване на водата. “Взети са водни проби от Гребната база и река Първенецка, като измерените на място полеви показатели не показват наличие на замърсяване на водата,което да причини измиране на рибата. Видно от горното може да се направи заключение, че причина за наличие на установената мъртва риба в гребния канал, не се дължи на замърсяване”, написаха още от дирекцията. 

Ваденето на рибките ще продължи през целия ден, като към този момент брега на канала изглежда изчистен.