Граждани твърдят, че са заснели първата българска въздушна линейка в полет този следобед.

Машината е забелязана над София.

Кадри от полета ѝ бяха разпространени от група на столичния квартал "Бояна" във Facebook.

 Припомняме, че в началото на тази седмица бе проигран тренировъчен сценарий, при който въздушната ни линейка претърпява авария, докато се готви за излитане с пациент на борда. Това бе част от тест на екипажа за реакция при екстремна ситуация.

Рискованият инцидент бе проигран като част от процедурата по сертифициране на един от екипажите на медицинския хеликоптер от страна на държавната въздушна инспекция.

Към момента няма повече подробности за причините хеликоптерът да е в полет днес.

Първата линейка пристигна в страната още в началото на февруари. Медицинската машина е закупен с европейско финансиране и вече има обучени български пилоти, които ще летят с него.  

От средата и до края на годината поетапно в страната ни ще пристигнат още два хеликоптера в България. До 2026 г. страната ни трябва да разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяка част на страната да бъде покрита от поне две въздушни линейки. С летателни площадки в 20 болници.

Първата лицензирана е в столичната болница "Света Анна". Останалите се изграждат поетапно. Във въздушната спешна помощ ще работят общо 36 пилоти и 14 инженери.