Заснеха следи от мечи лапи върху предното стъкло на автомобил в габровското село Златевци. Снимката се разпространява в социалната мрежа Facebook.

Твърди се, че кадърът е направен в нощта на 4 срещу 5 април.

Автомобилът, белязан със следи от мечи лапи, е бил паркиран пред магазин в центъра на габровското село.

"Настъпването на пролетта и чудесното време предразполагат много габровци да излязат на разходка сред природата. Един от утвърдилите се в последните години туристически маршрути е Витата стена, село Здравковец и околностите. Целта на този текст е не да всява паника или да откаже туристите от плановете им, а да ги информира", написа Владимир Стефанов, който е публикувал снимката.

Позовавайки се на Христо Куцилев - председател на ловна дружинка "Козирог", Владимир Стефанов отбелязва, че районът на селата под Витата стена - Милковци, Лоза, Златевци, Армени и над нея - Здравковец, Живко и др. е ареал на най-малко две възрастни мечки.

Посочва се, че през последния месец една от мечките е унищожила 4 фотокапана, разположени на ключови места в територията на ловците.

"Три от тях са били край Здравковец и един на Яворец. Излъчваната инфрачервена светлина от устройствата дразни хищника и затова биват чупени с един удар от мощната му лапа. Според експертът най-лошият вариант е човек да се окаже между мечка и малките й. За щастие, към този момент фотокапаните не са заснели малки мечета", пише още Стефанов.

Припомняме, че през 2023 година жителите на четири населени места в района на Габрово пропищяха от мечките и съобщиха за множество посегателствата от страна на животните. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пък написа в профила си във Facebook, че кметът на Габрово Таня Христова се е свързала с него и го е информирала за проблема. Тя е пояснила, че нападенията срещу животни зачестяват и рискът за нападение над човек става все по-голям. По думите на министъра мечката е териториално животно и има нужда от доста площ. Той уточни обаче, че бройката им се увеличава и държавата ще трябва да предприеме мерки.

Снимки: Владимир Стефанов / "Граждански Контрол - Габрово"