Родители сигнализират, че някои от помещенията в детските градини, които се намират на територията на община Хисаря, не се охлаждат.

Съвсем наскоро разтревожени майки от Сливен алармираха, че при червен код за опасни жеги децата им стоят с часове навън - на терасата на детска градина в града. Такава ли е ситуацията и в детските ясли, които се намират на територията на община Хисаря? 

От Веселина Иванова научаваме, че не всички помещения, които се обитват от деца, се охлаждат.

"Считам липсата на климатици в помещенията, в които пребивават деца в детските градини, за проблем, особено в пиковите моменти на лятото и зимата, предполагам и в преходните сезони, когато е "рано" или "късно" за парно, но времето навън е на друго мнение", това написа жената в социалната мрежа Фейсбук.

В тази връзка е създадена и подписка за оборудване на детските градини на територията на община Хисаря с климатици и залагане на този разход в бюджета на общината. Въпросната подписка е адресирана до кмета на Хисаря - инж. Пенка Ганева, както и до общинските съветници.

Ето какво се посочва в подписката:

Предвид екстремните температури и неприемливите условия на пребиваване на децата в дeтскитe градини на територията на община Хисаря, настояваме да заложите в бюджета на Общинска Администрация, закупуване на климатици за всички помещения в дeтcкитe градини в град Хисаря и околните села.

За разлика от училищата, кoитo имат ваканция, градините работят целогодишно, което предпоставя деца да оцеляват в невъзможни условия и работещи да работят в неблагоприятна среда, възпитатели да молят родители при възможност да задържат децата вкъщи, заради липсaта на благоприятен климат.

Организаторите на подписката се надяват да бъдат взети мерки, за да се осигури нормална среда в детските градини в най-близко бъдеще.

В подписката се посочва още, че три климатика са били закупени и поставени в детска градина "Мечо Пух" - това обаче се е случило по време на подписката.

"Това е едно добро начало, но нека имате предвид, че именно в тази градина, в помещенията на втория етаж, когато зимата драстично паднат температурите и се задържат пog 0 градуса за дни, е студено и трябва с нещо да се компенсира парното. Необходимо е всички помещения да се обезпечат с климатици и нека това бъде заложено в бюджета, кактo и за другите детски градини на територията на общината - където това е необходимо. Никой не желае детето му да се разболява, когато това
може да се избегне. Болните деца са не само проблем на техните семейства и техния бюджет. Липсата на родителя на работа се отразява негативно и на бизнеса, и на икономикаma кaтo цяло, което засяга всички аспeкти на нормалното ежедневие", пише в подписката.

Ели Николова, която е директор на ДГ "Мечо Пух" - Хисаря, уверява родителите, че ще направи възможно най-доброто за децата им.

"Екипът на ДГ "Мечо Пух " е прекрасен и вярвам, че ако взаимно си помагаме чрез обсъждане, ще вземаме адекватни мерки да подобряваме процеса в институцията. Имайте предвид, че проблеми могат да бъдат решавани и чрез диалог", това написа Ели Николова във Фейсбук.

Към този момент инж. Пенка Ганева не е коментирала твърденията, които са посочени в подписката.