Възрастна жена от Лом осъди местната власт, заради теч от покрива на общинското жилище, в което е настанена. Според съда наемателката многократно е сигнализирала собственика на имота, но без резултат. Какви са щетите в резултат на течащия покрив и как отговаря общината?

Общинското жилище е къща в самия център на Лом. Покривът е изтърбушен и пространството под него е пълно с кофи и легени, които да събират дъждовната вода. При проливен дъжд по стените се стича вода.

Наемателката е на 73 години и страда от астма. Живее в къщата от 2007 г. Тъй като жилището ѝ е почти винаги влажно, заболяването се влошава. Появява се и ставно заболяване.

„Когато завали, тече отвсякъде. Всяка година подавам по 3-4 жалби. Казват ми, че нямат време и не могат да дойдат. Жалбите се крият – само една от тях е стигнала до кмета“, казва Виктория Иванова пред БТВ.

Според нея не може да се постигне разбирателство с общината. Голяма част от ремонтите по къщата са правени с лични средства. Дъщерята на Виктория разказва, че майка ѝ е гледала болни хора, за да изкара пари за материалите. За да не плащат на майстори, майката и дъщерята сами шпакловат и боядисват.

От местната власт заявяват, че нямат предвидени средства за ремонт на къщата, но ще изпълнят решението на съда след приемането на бюджета за 2023 г. В момента те харчат една дванадесета от парите през 2022 г., което не е достатъчно.