Змии са плъзнали в Свищов и по пътища край града. Някои от влечугите са със значителни размери. Граждани алармират, че някои от тях дори изкачат пред коли.

Други хора сигнализират, че са видели влечуги край старата част на Свищов, до детски площадки, както и край жилищни блокове.

С настъпването на пролетта зачестиха случаите, в които граждани споделят за змиии, които обикалят из жилищни райони.

Дълга змия се разходи в тревните площи на  Южния парк в София в началото на месец май. Неочакваната гостенка бе заснета от разхождащи се софиянци.

Змия допълзя и в двора на къща в пловдивско село. Случката бе от Скутаре, където собствениците на имот забелязват влечугото. От публикувани кадри  се видя как водната змия е близо до вратата на дома им, откъдето преспокойно би могла да се шмугне и вътре.

Змия се разходи из софийски парк и вся паника СНИМКИ

За щастие в България има само два вида отровни змии - пепелянка и усойница.

Специални изследвания за числеността на змиите в България не са правени, но се смята, че броят им е около 2,5 милиона. Смоковете, които са десетина вида, са едни от най-често срещаните.

Най-разпространена и най-добре приспособена към родните условия е пепелянката. Тя се среща почти навсякъде в по-ниските части.  При среща с нея не правете нищо, просто я отминете, няма да ви ухапе. По около 40 души у нас средногодишно биват ухапани от пепелянки. Смъртните случаи са рядкост. Половината от ухапванията са сухи, т.е. без да е въведена отрова.

Унищожаването на змиите е прекратено, а почти всички видове са защитени.

Змия опита да влезе в къща в Пловдивско ВИДЕО

Снимки: Фейсбук