На днешната дата 20 април отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание. Наричано още Априлската епопея, въстанието на българския народ от пролетта на 1876 година е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата проява на българската национална революция.

От тази година честването е включено официално в Календара на културните събития на община Пловдив за 2023 г. Организатори са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив и "Комитет родолюбие".

За да почетат делото и саможертвата на априлските въстаници с шествие, поднасяне на венци и цветя и кратка програма се включиха ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, ученици от ОУ „Душо Хаджидеков" и ОУ „Васил Петлешков", предвождани от членовете на Комитет „Родолюбие" – пловдивското дружество, което си е поставило за задача да изучава и възвеличава бойните и културни подвизи на българите през вековете.

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Годишнина от най-страшното клане в българската история

Маршрутът на шествието започна от пл. „Съединение". Най-напред бяха поднесени цветя на паметната плоча в подлеза на бившата аптека „Марица", поставена за да напомня за подвига на 254 българи, намерили своята мъченическа смърт след потушаване на въстанието през 1876 и 1877 г ( на мястото на някогашния затвор Таш капия). Кратка историческа беседа пред плочата изнесе Стоян Иванов – директор на Регионалния исторически музей. Следващата спирка в маршрута бе паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия. Там е отбелязана датата 22 април 1876г., когато недалеч от мястото - на старата „Узун чаршия", пламват дюкяните на Кочо Честименски и братя Свещарови – членове на Революционния комитет в града – сигнал за обявяване на Априлското въстание в гр. Пловдив. Бяха поднесени венци и цветя, а кратко вълнуващо слово произнесе Мариана Мирчева, преподавател в ПУ „П. Хилендарски" и наследник на рода Свещарови. Пред всяко от местата за памет,  героите на Априлската епопея бяха почетени и с едноминутно мълчание и  падане на колене.

Финалът на шествието бе в Цар Симеоновата градина, където учениците по своя инициатива най-напред положиха цветя на паметника на Христо Ботев, след което се отправиха към крайната цел - паметника на Васил Петлешков. Там бе кулминацията на отбелязването на 147-та годишнина от избухването на Априлското въстание, на която присъстваха инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет – Пловдив и Стефан Стоянов – заместник-кмет по „Oбразование, бизнес развитие и европейски политики"  на Община Пловдив.  Пред паметника на героя, малкият Антон от ОУ „Душо Хаджидеков" прочете своето патриотично есе, написано специално за повода предната вечер. След него рецитация на стихотворението „Отечество любезно" от Иван Вазов изпълниха група ученици от ОУ „Васил Петлешков", които изпяха и химна на училището.

Почитаме 150 години от смъртта на Апостола на свободата

Слово пред паметника произнесе Стоян Иванов – директор на РИМ - Пловдив, а на финала Комитет „Родолюбие" направи атрактивна възстановка, разказваща за съставянето на таен революционен комитет в Пловдив и обявяване на Априлското въстание, озаглавена жива картина „Пиянството на един народ".  След края на възстановката прозвучаха гайди и учениците и участниците се хванаха на кръшно хоро.