Около 30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект.

"Има два аспекта. Единият е, че част от работните места ще бъдат закрити напълно с въвеждането на изкуствен интелект. По данни на Международната организация на труда това ще са около 6% в световен мащаб - около 2% за мъжете и около 4% за жените. Вторият аспект е, че това няма да стане рязко, а ще има постепенна трансформация", каза директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов.

Той цитира проучване, според което с най-висок риск са работните места на администраторите, служителите в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни служители, касиери в търговски обекти, юристи. 

"Изкуственият интелект не замества човешките способности, усилва ги. Той ще засегне всички професии в някаква степен, с изключение на физическия нискоквалифициран труд. Тези професии, които са по-устойчиви, са три категории. Първата е там, където се изисква висока емоционална интелигентност, умения за сложни отношения с хора. Втората категория са творческите професии - изкуства, научно-изследователски, здравеопазване, образование", обясни той пред bgonair.

В третата категория хора - физическият труд, Томов прогнозира, че той ще остане, но те ще бъдат повече изискващи сръчност и вземане на решения в нестандартни ситуации.

"Хората се страхуват за бъдещето и професиите си. Въпреки че ще бъдат закрити и трансформирани работни места, в ситуация на преходи винаги се откриват повече работни места, отколкото да се закриват. Човекът ще трябва да промени отношението си към работата - вече няма да е полагане на часове работно време, а ще се иска интелект, ум", коментира още директорът на Националния център за оценка на компетенциите.

Според него уменията на бъдещето се създават сега и дори закъсняваме с тази адаптация.

"При предприятията всичко зависи от политиките на държавата. Работодателите в преобладаващата част от сектора все още се ориентират, но не са напълно наясно какви ще са ползите от изкуствения интелект. Не можем да заложим всичко на него", уточни Томов.