Областният кризисен щаб по бедствия и аварии проведе разширено заседание. На него институциите докладваха на областния управител Стефан Сабрутев за дейностите по разчистване и укрепване на пострадалите участъци от поройните дъждове и за нуждите от държавна помощ за справянето с бедствената ситуация.

Област Смолян остава в частично бедствено положение. На заседанието стана ясно, че работата навсякъде продължава, но обилния снеговалеж от снощи е създал допълнителни предизвикателства пред аварийните екипи, съобщиха от Областна администрация.

Областният управител Стефан Сабрутев посочи, че 80% от населените места в област Смолян са без електричество. Във всички общини има частични проблеми с електрозхранването, а общините Баните и Мадан са изцяло без ток.

Аварийни екипи работят по отстраняване на щетите, но на много места ситуацията е критична, докладваха от "Електроразпределение ЮГ" ЕАД. От централният отдел на дружеството  в Пловдив са обещали да предоставят помощ от други КЕЦ-ове при нужда.

Към момента всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. В цялата смолянска област е ограничен трафика на тежки коли над 12,5 тона. За отсечката от Девин-Кричим ограничението е за товарния трафик като цяло.

Вериги за моторните превозни средства се изискват за проходите „Превала“, „Пампорово“ и по направлението Проглед-Пампорово-Стойките. Инж. Костадинка Миланова от областно пътно управление в Смолян добави, че  основното затруднение за снегопочистващата техника тази нощ са създали множеството паднали големи дървета, които пречат на работата на техниката.

През изминалото денонощие екипите на пожарната се отзовали на 17 сигнала за аварийно-спасителни дейности и помощни операции, като повечето от тях са свързани с отстраняване на паднали дървета от пътното плътно, поради обилния снеговалеж.
 
Относно щетите от наводненията Миланова обясни, че двете сериозни пропадания в района на Тешел са възстановени. Пропадането по пътя  Девин-Кричим, в района на входната артерия на Девин предстои да бъде заскалено като временно решение, а за трайното укрепване ще бъде необходимо изграждането на подпорна стена от около 120 метра.

Заскалени са и двете пропадания в района на Широка лъка, вчера е възстановено  движението в единия участък, днес се работи по укрепването на втория. При активирането на срутищните процеси, веднага се вземат мерки, за да се разчиства.

От ВиК-Смолян обобщиха, че има много аварии във всички райони. Скъсани водопроводи има в Триград, Кестен и Елховец. Аварии има и в Селча и Кестен, има изнесени помпени станции в Беден.Цяла шахта на пречиствателната станция в Пампорово е била откъсната от свлачище, но до разрив не се е стигнало, защото тя е била суха. В Чепеларе също има авария, която засяга високата зона.
 

Достъпът е много труден, екип се опитва да достигне мястото пеша и да локализира аварията. В Мадан има сериозен проблем по ремонтите на довеждащия водопровод от Пловдивци до града.

В Неделино е била залята помпената станция в село Крайна, но там проблемът не е бил толкова голям водоснабдяването е възстановено, предава "Дарик". В Златоград също е възстановено водоподаването.
 
Въпреки усложнената зимна обстановка в района на Родопите, екипите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) успяха за броени часове да възстановят захранването на подстанции 110/20 kV "Конски дол" и 110/20 kV "Рудозем", които останаха без напрежение заради аварирали електропроводи, съобщиха от ЕСО.

Към 11:30 часа тежкият и мокър сняг доведе до аварии на електропроводите 110 kV "Алада", "Миньор", "Буково", "Перелик" и "Чая". Обилният снеговалеж предизвика пречупване на стълб на електропровод 110 kV "Миньор" и скъсване на мълниезащитното въже на електропроводи 110 kV "Буково" и "Чая", допълват от ЕСО.

Екипите на Електроенергийния системен оператор, съвместно с тези на Електроразпределение Юг, продължават да работят за възстановяване на електрозахранването на подстанция 110/20/10 kV "Ерма река".