B любимия нa вcичĸи Гpaд пoд тeпeтaтa в пpoцec нa cтpoитeлcтвo e нoвaтa aдминиcтpaтивнo-yчeбнa cгpaдa ĸъм Meдицинcĸия yнивepcитeт. Koмплeĸcът пpeдлaгa pядĸo cpeщaнaтa ĸoмбинaция oт пeшexoдeн дocтъп дo цeнтpaлнaтa гpaдcĸa чacт, ĸoмyниĸaтивнocт, тиxa и yдoбнa yчeбнa cpeдa, ĸaĸтo и cпoĸoйcтвиe и вpъзĸa c пpиpoдaтa пopaди cитyиpaнeтo cи - в пoднoжиeтo нa Mлaдeжĸи xълм.

Административно-учебен комплекс към Медицински университет - Пловдив, кв. "Хълм на младежта"

Инвеститор: Медицински университет - Пловдив
Фаза: Инвестиционен технически проект (в процес на строителство)
Година: 2021 г.
Проектант: арх. Радко Тодоров
Застроена площ: 978,35 кв.м
РЗП (надз.): 7659,65 кв.м
Площ на имота: 1908 кв.м
Пл. застр. = 51% (при максимално допустими 70%)
Кинт = 4.0 (при максимално допустими 4.5)
Процент озеленяване: 30%

Административно-учебният комплекс е нова модерна сграда със 7 надземни и един подземен етаж, разположена на терен с площ от почти 2 дка. Сградата помещава в себе си множество учебни зали с различен капацитет за посетители, лаборатории и кабинети за преподаватели и административни лица.

Основният вход е решен от бул. „Любен Каравелов“. При влизане ни посреща просторно главно фоайе с кафене и кът за отдих и срещи. В централната част са разположени вертикалните комуникации – стълбище и асансьори, проектирана е още една стълбищна клетка в северната част, която ще се използва за евакуация, пише "Градът". Усещането за простор в общите пространства се засилва от вътрешния атриум през няколко нива. Водещият принцип при стратегическия дизайн е обособяването на една по-здравословна среда – физически и психологически. Богато осветените и озеленени вътрешни пространства превръщат общите зони в идеално място за изчакване, разговори, отдих и предпочитан сборен пункт сред ползвателите.

Повтаряемостта в организацията на общите пространства на всяко ниво и индивидуалният подход при функционалното им решаване на всеки етаж дават усещане едновременно за цялост и разнообразие. Използвани са шумопоглъщащи настилки и пана по стените и тавана в учебните зали. Търсена е визуалната връзка със заобикалящите имота зелени зони, като същевременно и отделянето на общите пространства от шума на булеварда.

Стремежът ни като проектанти е да създаваме усещане, не просто дизайн, да разчупваме стереотипа и да формираме устойчиви проекти, които да останат във времето като примери за добра архитектура. Новият учебен комплекс е модел за функционална и естетически издържана съвременна сграда и предлага всички условия за една качествена учебна среда, в която ползвателите да се чувстват комфортно, да разгърнат потенциала и професионализма си.

Новият комплекс на Медицински университет предлага комфорт, спокойна атмосфера и отлична учебна среда в съчетание с модерна визия. Отличителният му дизайн, който акцентира на ортогоналните линии, дефинира средата. Използвани са съвременни материали като HPL, лакобел, облицовка от естествен камък в хармонична композиция с основната рамка, явяваща се лице на сградата.

За пореден път имахме възможността да оправдаем завоюваното през годините доверие на Възложителя и сме радостни от добрите отзиви към крайния резултат на съвместната ни работа.