Както много други неверни информации, има и такава във Фейсбук със съвети - как да реагирате, ако забележите таралеж на земята.

От организацията Дивите животни / Wild Animals съветват да не доверявате сляпо на широкоразпространения пост за таралежа, а да прочетете и запомните техните инструкции.

Вижте цялата публикация на организацията:

Почти всеки ден се налага да опровергаваме онази безумна публикация за таралежи, публикувана преди година някъде, в която на дълго и широко се обясняваше, че ако видите таралеж заспал навън на открито, да не се притеснявате, той просто хибернира. Съветът е да го преместите на безопасно за него място и да го оставите да си спи спокойно.

Публикацията е превод от незнайно къде, автор незнайно кой. Ситуацията малко напомня твърдото убеждение на мнозина, че ако нещо са го казали по телевизора или го има във вестника, значи е истина. Незнайно защо, измишльотините и неверните неща за животните стават много "вайръл", докато фактите и съветите от първа ръка по-трудно стигат до почва за покълване. Имайте предвид, че в интернет изобилства с неверни неща и съвети от хора, които нямат идея какво правят. Подбирайте си източниците.

- Таралежите не хибернират на открито при никакви обстоятелства. За хибернацията те си правят гнезда, които не са дълбоки, но все пак таралежът не е видим с просто око. Гнездото обикновено е в корени на дърво или храст, ниша или под изоставена бетонна плоча от строеж в града. Няма начин таралеж в добро здравословно състояние да легне на поляна и да хибернира.

- Ако намерите таралеж, който изглежда заспал навън на открито, имайте предвид, че е изключително спешно за него да стигне до помощ и то не каква да е, а специализирана за таралежи.

- Намирате кашонче, като през това време не изпускате животното от поглед, за да не го отнесе друго животно или да се премести, ако се е събудило от Вашето присъствие. Може да оставите някой да го пази, докато Вие търсите кашонче.

- Кашончето не трябва да е голямо. Размер 30 х 30 х 30 см за малък таралеж е предостатъчно, за много голям 40 х 40 х 30 см. Пробивате 10-тина дупки в стените с химикал - 1 см в диаметър е достатъчен за дупка.

-В кашончето слагате на дъното нагърчена дебела хавлиена кърпа без висящи конци и без етикета, ако е широк, за да не си закачи крак в него.

-Изключително важно е да топлите. Слагате до едната стена на кашончето легнала бутилка от минерална вода, пъхната в чорап и леко смачкана, за да не се търкаля. В тази бутилка сте напълнили много гореща вода и сте се уверили, че капачката не изпуска.

-Слагате таралежа до бутилката. Отгоре може да завиете леко тялото с част от кърпата, за да задържа топлината. Затваряте кашончето добре, за да не излиза топлината, а и за да не излезе таралежа, ако се размърда и иска да си ходи.

Ако трябва да престои при Вас през нощта, сменяте топлата вода на 2 часа.