Министерски съвет ще предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на извънредното заседание на Министерския съвет и Националния оперативен щаб, свикано късно тази вечер от премиера Бойко Борисов. То беше свикано, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23. 

Ще бъде предложено гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени държави. Ще бъде предложено и да бъдат затворени училища и детски градини, университети, нощни клубове, игрални зали. 

"Въвели сме мерки, в които не работят мерките за спазване на карантината. Днес ни избягаха 14 души. Самодисциплината я няма, че може някой да зарази други хора. Обявяваме извънредно положение, за да се ограничи този вирус. Дава се възможност на областните управители, кметовете и министрите да направят всичко необходимо", заяви пред министрите премиерът Бойко Борисов.

Борисов предрече проблем с погребенията заради коронавируса

Той каза още следното: 

"Всяка минута трябва да се актуализира сайта в кои страни се забранява да се пътува, а министерство на здравеопазването от кои не може да се влиза. Спорът е един – колко твърди да са мерките. Изчисленията на финансовия министър са, че ако така вървим, в кратък срок ще имаме 3 милиарда дефицит", съобщи министър-председателят. 

"Утре предложете в здравна комисия 5000 лева глоба за човек под карантина, който не я спазва", заръча премиерът Борисов на министрите. 

"Трябва да има огромна мобилизация. Благодаря на всички доктори, лекари и сестри", каза още Борисов.

"17 дни е заразяването. Един човек контактува с около 800 души. А той може и да не знае, че е болен. Смятайте защо е тази прогресия. Паниката е като никога досега", каза още той и допълни:  

"Искаме да се съобразим с правомощията си. Целта на това мероприятие е тази. Спорихме много дали да затворят ресторанти и молове. Считаме, че има много домакини, които не работят или са на работа и там трябва да се нахранят, но нощните клубове трябва да се затворят.

„Държавите не работят, бюджетите не се пълнят, потреблението рязко пада”, каза Борисов.  

Той се обърна и към икономическия министър Емил Караниколов с въпрос, след като са паднали цените на горивата – защо не падат цените на основните стоки.

Обявиха какво ще се случи с българите зад граница и тези, които искат да пътуват

Студентите трябва да се ангажират да разнасят пенсиите, а не да се редят на опашки.

Сега е моментът да сме солидарни като нация.

Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките от починал на коронавирус също са под карантина. Сега сме направили така, че да държим починалите в камера, за да може като изтече карантинния срок, да ги погребат."

Ако беше само в България, досега да сме подали оставка и да си заминем, но е в целия свят това положение. Затова се надявам всички парламентарни групи да ни обединят и така даваме възможност на специалистите да си свършат работата, за да може да се ползва при необходимост полиция, армия, жандармерия. Това е извънредното само и съответно каквото е необходимо, да се промени в закона, да се промени", заяви още Бойко Борисов. 

Той завърши с думите, че където може училищата да минат на дистанционно образование и там, където няма, да инвестираме, за да не се губи учебен материал.