Протестите в Иран след смъртта на Махса Амини продължават, а отзвукът на събитията обиколи света. Политици, актриси и активисти и граждани показаха солидарност, отрязвайки косите си в знак на съпричастност. Това е част от кампания, набрала популярност в последните седмици. Към тях се включиха и известни българи - от деца до актьори, сценарист и др. Една от тях е и Гала, която в ефир отряза кичур от косата си.

"За мен е важно публичните хора да изразяват своята позиция, да използват своята трибуна, за да видят всички и да чуят за тази подкрепа, която оказваме в битката за свобода и справедливост на иранския народ", каза тя.

Инициативата в България е организирана от център за правна помощ „Глас в България“ и всички хора, които не разполагат с публична трибуна, също могат да изразят позицията си като се включат в мирния граждански протест „България е с теб, Иран“, който ще се проведе на 12 ноември от 17 ч. пред пилоните на НДК.

По света кампанията също събира хиляди съратници.

Министърката на външните работи на Белгия Хаджа Лабиб и две депутатки също отрязаха кичури от косите си в парламента в знак на солидарност с протестите против правителството в Иран, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса.

По-рано това направиха и известни френски актриси и певици символично отрязаха косите си в подкрепа на иранските жени. Популярната френска актриса Марион Котияр публикува видео в Инстаграм, на което тя, заедно с няколко други френски актриси, сред които Жулиет Бинош и Изабел Юпер, отрязват кичури от косите си.

 Припомняме, че  протестите избухнаха на 16 септември, след смъртта на 22-годишната Махса Амини. В отговор стотици жени започнаха да протестират срещу религиозните репресии и безнаказаност в Иран.

22-годишната жена бе арестувана в Техеран за нарушаване на правилата на Шериата, повеляващи жените да покриват косата са и да носят дълги и широки дрехи. Впоследствие тя почина, след като изпадна в кома. В социалните мрежи се появиха постове, че  Амини е била пребита в полицейската кола.

Властите в Иран заявиха, че разследването за смъртта в ареста е установило, че младата жена вероятно е загубила живота си  от болест, а не от побоя.

Международни организации за правата на човека съобщават за различен брой на убитите от силите за сигурност - те варират между 92 души и над 160. Стотици други са ранени, а хиляди са арестувани.

Протестите, които започнаха след смъртта на Амини, се разпространиха в множество големи градове в чужбина, включително Лондон, Париж, Рим и Мадрид.

Френски звезди отрязаха косите си в подкрепа на иранските жени

Отправиха ултиматум към протестиращите в Иран