Страната ни помага на Гърция. Български пожарникари и техника заминаха за най-засегнатите от огнената стихия райони в южната ни съседка.

Българските огнеборци имат опит в работата с гръцките си колеги. „Моята командировка беше в началото на юли. Тогава обстановката беше по-спокойна, а температурите - по-ниски. Нямаше такива кризисни ситуации”, каза пожарникарят Радослав Стефанов.

Нови огнища и затворени магистрали в Гърция СНИМКИ

„На колегите ще бъдат поставени съответните задачи. Все още не знаем къде пожарникарите от Гърция ще преценят да ги използват”, поясни пред Нова директорът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Междувременно, трети ден горските в Кирковско са в планината. С две задачи - да преценят риска пожарите от Гърция да стигнат до границата и да подготвят пътища за техниката, ако това се наложи.

„В момента имаме три тежки машини, които зачистват съществуващи просеки. Целта - да имаме най-пряк достъп до границата”, обясни директорът на ДГС – Кирково Антон Пехливанов.

На този етап най-близкият пожар - този над Комотини, е далеч. „Огънят, който вилнее близо до нашата граница, е повече от 10 км по права линия. Растителността в Гърция е по-ниска, гори бързо, но към момента нямаме основания да се притесняваме, тъй като вятърът е северен”, коментира изпълнителният директор на ИАГ Стоян Тошев.

На този фон българските туристи не спират да пътуват към гръцките плажове, но с едно наум. „На този етап не сме уведомени за проблеми с трафика на туристи. Лично се убедих, че край „Маказа” няма проблеми”, посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Засега няма затворени курорти и пътища към тях, но властите в Гърция препоръчват да се следи актуалната информация във всеки момент.

Българи се питат дали става за плаж в Гърция? Ето го отговора СНИМКИ