Само преди дни воден режим бе обявен за град Плевен и областта. От ВиК обясняват, че това се налага поради трайното засушаване от липсата на дъжд през последните месеци.

Режимът е в сила за Плевен и селата Бохот, Брестовец, Буковлък, Къшин, Ласкар, Николаево, Опанец, Ралево, Тодорово и Ясен. От 7 октомври до 30 ноември водата в тези селища ще бъде спирана за всички потребители през деня от 13:00 до 17:00 часа и през нощта от 23:00 до 05:00 часа, се казва в предварителната информация.

Разбира се повечето хора смятат, че в 21 век липсата на вода е абсурд и молебен за дъжд, няма да помогне. Множество сигнали на жители са адресирани до дружеството.  Потребителите настояват отговорните да открият решение за проблема, който е добре познат и не е от вчера. Искат също така и компенсации за причинения дискомфорт.

„Писна ми, на Дружба вечно няма вода, чакам да тръгне силна, за да пера и да се къпя. Започвам да се храня в пластмасови чинии!,“ изригна жена.

Въвеждат воден режим в голям български град

Все пак от ВиК Плевен уверяват, че се полага усилия по решаване на неприятния проблем.

„УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ НА ВИК- ПЛЕВЕН,

Обръщам се към Вас с молба да приемете моето и на колегите от ВиК-Плевен извинение за неудобствата, причинени от въвеждането на режимно водоснабдяване в град Плевен и областта! Проблемната ситуация се създаде вследствие липсата на валежи от месеци и настъпилото трайното засушаване, което засегна и област Ловеч, а водоснабдителна група „Черни Осъм“ е основен източник за доставянето на питейна вода за Плевен и много селища в областта. Количествата, които постъпват от там в момента са критично ниски и са в пъти под необходимото, за да се осигури непрекъснато водоснабдяване. Местните ни водоизточници от шахтовите кладенци на водоснабдителни групи Биволаре, Долна Митрополия и Крушовица също са намалели драстично и не могат да компенсират недостига. Допълнително обстановката се усложнява и от честото спиране на водата, което води до промяна на налягането и сътресения във водоснабдителните мрежи, поради което се увеличава броят на аварии и течове.

Въпреки всички тези обстоятелства Ви уверявам, че правим всичко необходимо да овладеем ситуацията и въведеното режимното водоподаване е крайна мярка, но наистина няма друга техническа възможност със съществуващата в настоящия момент инфраструктура. Целта е в часовете, когато водата е спряна, да се акумулират водни количества, с които да се осигури постоянно водоснабдяване за всички потребители, в зависимост от възможностите на водоснабдителната система. Постигнахме договорка с ръководството на ВиК- Ловеч, въпреки критичното положение с дебита на ВГ „Черни Осъм“, да се подават повече водни количества в нощните часове, за да може да се облекчи положението с водоснабдяването през деня за град Плевен и областта.

Моля за Вашето разбиране и благодаря за търпението, защото Вашето доверие е много важно в този тежък момент!

С уважение:

инж. Климент Тодоров, Управител на "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД – Плевен,“ гласи съобщението.

Ето и какво смятат жителите на Плевен:

„От многобройните сигнали и жалби, сте наясно, че някои потребители нямат вода с дни! За тях кога ще изпълните Общите си условия: 12. да предоставя алтернативно водоснабдяване с питейна вода, включително с водоноски, когато е налице прекъсване на водоснабдяването с питейна вода за повече от 12 часа?“

„Извинения не трябват! Цял живот само с това минавате всички институции! Измамници!“

„А ако не завали още два месеца какво правим. Не осъзнавате ли ВиК, че трябва да търсите друга алтернатива.“

„Ама сериозно ли за първи път има есенно маловодие и поради тази причина няма вода? Да не би да сме сменили географското си положение. Всяка година има такова, а управляващите това предприятие трябва да предвидят и да осигурят резервен капацитет за този сезон, а не да се молят за дъжд.“

„За сметките нещо? Понеже на водомера му се завива свят от въздух?“

„Сега остава и молебен за дъжда да направите, Пеперуда ритуал и т.н. Голям смях, при цяло горещо лято, сега се сетила Мара да се побара.“

„Абе Вие Господа от ВиК недейте да стойте по офисите си и да дремете пи цял ден, ами се захванете да поработите. Вода има колкото искате но Вие не желаете да си размърдате задниците (без извинение) и да направите някой друг сондаж. Подпочвени води има и стига сте се оправдавали, че няма дъжд.“