Жители на пловдивското село Брестовица ще блокират Околовръстното на Пловдив този следобед в знак на протест. Причината - негодната за ползване вода. От четири години в селото тече черна вода, тъй като е замърсена с манган. Хората ползват водоноски, и постоянно купуват минерална вода от магазините. А освен обещания до момента, видимите резултати са далеч от желаните.


Водата в Брестовица

Начална точка на протеста е центъра на селото. Всички желаещи да се включат, ще се съберат там в 16:00 часа. Организиран е транспорт с автобуси, научи GlasNews.

Очаква се протестното шествие да премине по Околовръстното, а крайната дестинация е "детелеината" с "Пещерско шосе". Движението вероятно ще бъде затруднено още от 16:30 часа.

По-рано днес е имало опити да се саботира организацията с различни съобщения в социалната мрежа, но те се оказаха неуспешни.

Преди седмица стана ясно, че от ВИК тепърва трябва да започнат работа по изграждането на новите водопроводи.

За довеждащите водопроводи са необходими между 7 и 8 милиона лева. Това обаче са прекалено много пари за възможностите на общината, посочи кметът на община Родопи Павел Михайлов.

"С едно от предишните правителства проектът беше разделен на две - едната част трябваше да бъде финансирана от ВиК и те да изградят довеждащия водопровод в ниска и средна зона. МРРБ би трябвало да предостави средства на община Родопи за високата зона и асфалтирането на улиците".

Проектът е на обща стойност 25 млн. лв. Има изготвен технически проект, както и избран изпълнител. Работата може да започне веднага щом бъде направен довеждащият водопровод.