Софийска градска прокуратура се самосезира от думите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и възложи проверка на ГДБОП и ДАНС, които да установят има ли престъпление. Повод за проверката е коментарът на депутата след опита за преврат на Пригожин.

"Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството", написа Костадинов във фейсбук след опита за преврат в Русия на Евгений Пригожин. 

Институциите, президентството и дори партиите, да вземат мерки и позиция срещу призивите на партия “Възраждане” за бунтове, агресия и насилие, призова днес премиерът акад. Николай Денков.

Сега прокуратурата ще търси евентуално извършено престъпление против правата на гражданите. 

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.