Ако в Пловдив днес по улиците припадаха хора от жегата, като поне 12 от тях са потърсили спешна помощ, то в други краища на България хората се криеха не от жегата, а от силни бури и едра градушка. Първите по-сериозни процеси започнаха близо до границата ни със Сърбия. Прогнозата на Meteobalkans, че бурите до края на деня ще се усилят и ще се превърнат в мезо-мащабни конвективни системи, се сбъднаха!

Градушка колкото орех се стовари в Кърджалийско, а ледените късове, трополящи по покриви и тавани на коли, са запечатани от видео, което изплашените хора са изпратили на страницата на Meteobalkans:

Малко по-късно силни гръмотевични бури започнаха и в Северозападна България: "Започна се. Силна гръмотевична буря се образува северозападно от Пиротски окръг, Сърбия... Започна да кълби около Монтана, Берковица и Белоградчик", написаха във Facebook.

Силна буря е започнала и в Монтана. "Страшно е в Монтана! До кога ще бъде този ад?", пишат хора от града.

За мощна буря с едра градушка, връхлетяла и северните райони на Видин, съобщават потребители на интернет.

Снимка: Мартин Георгиев

Градушка с големина на яйце пък е ударила Червен бряг и е причинила огромни щети. Има наводнен подлез и много поражения по сгради в града, както и по много автомобили, чиито прозорци са счупени.