Те са навсякъде сред нас, често не ги забелязваме по улиците, бързайки по работа или наслаждавайки се на свободното време. Някои сами приближават и искат мъничка лепта - средства за храна, стотинки, левче.
 
Други просто седят седнали на улицата, а пред тях виждаме съдинка, в която събират подаяния. Проблемът с просията е познат и  у нас, и в чужбина, а за съжаление определени индивиди експлоатират добрината на хората, просейки с користни цели, а по този начин вредят безвъзвратно на онези, които подлагат ръка от нужда, от липса на избор.
 
С подаянията е свързана и следващата история. Гражданин остана възмутен от гледка, на която станал свидетел на центъра на Варна, и решава да сподели позицията си в социалната мрежа Facebook.
 
"Лично за мен, голяма деградация на обществото e как се обръща повече внимание на простотията, а не на нуждаещите се", пише Емил И.
 
Поводът? Мъжът споделя кадри, на които се вижда хора, наслаждаващи се на уменията на улични артисти. На броени метри от тях виждаме и друг наш сънародник. Той е свит на кълбо, с ръце изпънати пред тялото. Мъжът проси, а варненци с бързина го подминават.
 
Публикацията не оставя хората безучастни, разразява се и истинска дискусия. Задължително ли трябва да се дари, дори и малко, въпреки, че добрината се екплоатира от определени хора? Вижте някои от мненията на варненци, в които те споделя порочни примери, свои истории, както и "присъдите" си за мнението на своя съгражданин и поведението на някои от просещите.
 
айде, хайде... Тези "с простотията" поне си заработват парите, а тези "просещите"... Просещи, ама друг път! Единият там от години се занимава с този бизнес, че и легенди се носят за него. Една баба има - от "Колхозния" чак до центъра се спуска: "0.20 ст имаш ли?"  И дори не я интересува, че за 20-ти път те е питала днес, че и панаир вдига, че й държиш сметка.
 
Нито е бедстваща, нито гладна, нито пък заслабнала... Купуваш им ядене, вода и те бягат като дяволи от тамян. Сакън! Как може?! Те пари искали! Хората поумняха и не се връзват на пишман просяци. То на такива хора им личи и не лежат по центъра", пишe Галина И.
 
"Даваме пари за простотия, докато не забелязваме гладния човек! Никой не е казал, че не ги заработва", смята Йордан С.
 
"За алкохол и цигари пари не давам... Той не иска храна!", смята Гери Г.
 
"Коронен номер! Точно това цели - да получи съжаление. Но да, липсва солидарност в обществото", констатира Масис Б.
 
"Веднъж пред една фурна имаше жена, която стоеше и повтаряше "Гладна съм". Влязох и ѝ купих най- голямата закуска. Когато ѝ я подадох, тя почти отдръпна ръце и сърдита ми каза"Стотинки нямаш ли?", разказва варненка.