Въпреки падането на ДДС за хляба, това няма да намали цената му. Това смята банкерът Левон Хампарцумян

Според него мярката ще даде възможност на бизнеса да спечели малко повече или да покрие някои разходи.

„Производството и търговията с хляб в много голяма степен е в сивата зона и държавата много трудно успява да се пребори. Мярката има смисъл от гледна точка на изсветляване”, заяви банкерът. Според него обаче подобна мярка не може да остане прекалено дълго.

„В момента ние не сме в криза. Българската икономика расте, експортът расте, безработицата е ниска. Заплатите догонват икономическия успех, не обратното”, Хампарцумян.  

Банкерът коментира още, че в момента не става въпрос само за криза след COVID и войната. „Дошло беше време веригите за доставка да се скъсяват, да се направят по-устойчиви”, смята той.

„Утре ще се взимат стратегически решения – къде ще бъдат разположени производствени мощности, важна инфраструктура. Ако нашата позиция е неустойчива, това означава, че други, които изглеждат по-устойчиви и мотивирани, да получат повече, отколкото ние”, заяви Левон Хампарцумян.

През последната седмица големите производители в Пловдивско вдигнаха цената на хляба с около 20 стотинки.

Сега въвеждането на нулева ставка ще задържи цената му, но няма как да се говори за поевтиняване, заяви хлебопроизводителят от Пловдивско Станислав Сивков.

„Поскъпват всички суровини, няма как да говорим за поевтиняване. Но няма как да говорим и за покачване. Мисля, че нулевата ставка ще задържи цената на хляба”, каза Сивков.  

По думите му основен разход при производството е цената на тока и газа, които са поскъпнали.

Според Сивков оттук нататък цената на хляба ще зависи от търговеца и на каква печалба ще продава той.

„Ние ще запазим цената на хляба. С каква надценка ще го продават търговците зависи от тях”, заяви Сивков.