През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. В специално интервю пред Николай Кръстев, Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Разследващият журналист заяви, че специалните служби от САЩ и Европа са го предупредили, че евентуално негово връщане в България се оценява като риск от "най-висока категория". Затова страната ни остава "ограничена територия" за него.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така, са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев пред БНТ.

Преди няколко дни се появи информация, че Бил Браудър се страхува да пристигне в България, вие страхувате ли се да се завърнете в България дори и на работно посещение?

- Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление, виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така, че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", допълни Грозев.
Той коментира, че България е "удобен плацдарм" за руските служби за сигурност на Балканите, не само защото могат да плащат на подставени лица, но и заради възможността да намират "идеологически съчувстващи представители на властта".

"Един - надявам се бивш - наблюдаващ прокурор по дела, свързани със звеното 29155, участва в групи в социалните мрежи, по които се споделят благодарности към Путин за това, че "разчиства нацистите" в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Колко удобно и с какво злорадство Русия използва България - понякога няма нужда и да плаща, за да ползва "полезни идиоти", коментира той пред националната телевизия.
Грозев припомни, че отрядът 29155 е групата в руското военно разузнаване - ГРУ, която е ползвана за серия от нападения в цяла Европа, включително в България с взривовете във военни складове и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Вторият проблем за сигурността на България, според Грозев, е концентрацията на руски частни имоти по Черноморието, където се вижда и как държавата е допуснала руски шпиони да придобиват собственост.

За случая с незаконното проникване в дома му във Виена, Грозев коментира, че руските служби са взели погрешния лаптоп, а не този, на който е бил разкрит опитът за отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални през лятото на 2020 година. Грозев разкри как това се е случило и как Ян Марсалек е организирал проникването в дома му и после как откраднатият му лаптоп е бил транспортиран през София и Истанбул до Москва, където е бил предаден на ФСБ.

"Един от тези хора е Булат Янборисов, организатор на рали "Пътят на коприната", което е ползвано като прикритие за внедряване на нелегални агенти в държави в Централна Азия. Наскоро "Инсайдър" и "Шпигел" разкриха, че този човек е бил посредникът на всички ключови служители от звеното 29155 и при атаките срещу американски дипломати в Китай, довели до т.нар. хавански синдром."