Ива Митева Рупчева бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Досега тя бе шеф на правната дирекция на парламента. Кандидатурата й бе издигната от "Има такъв народ" и подкрепена от мнозинството от депутатите - със 163 гласа "за" и 75 "въздържал се" .

Номинацията й бе обявена от Тошко Йорданов, който изчете и биографията й, като акцентира, че тя е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание.

ГЕРБ номинираха досегашната парламентарна шефка Цвета Караянчева. Докато Десислава Атанасова аргументираше предложението, залата реагираше бурно.

"Дългогодишна парламентарна практика е най-голямата по брой политическа сила да излъчи председател. Тя бе нарушена вече веднъж през 2013 г. и онзи парламент беше краткосрочен. Моля да загърбим политическата си пристрастия и да следваме парламентарната традиция", призова колегите си Атанасова.

Кандидатурата на Караянчева обаче получи само 75 гласа "за", а останалите депутати бяха "против".

"Функцията на председател на парламента не е да служи като срамно смокиново листо за властта, обяви адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" и обясни, че ще подкрепят предложението на "Има такъв народ".

Това предизвика Вежди Рашидов от ГЕРБ, който поиска от председателстващата заседанието Мика Зайкова да не допуска използването на квалификации от парламентарната трибуна, давайки за пример и израза мутри. Квалификации срещу една дама е вулгарно, критикува той.

"Да не си разменяме обиди и да се превръщаме в пазар", призова Зайкова.

"Осъзнавам отговорността", бяха първите думи на Ива Митева, след като бе избрана за парламентарна шефка

"Надявам се към опита и знанието на доказаните парламентаристи да се прибави младостта и енергията, новаторския дух на новоизбраните колеги", посочи тя.

По думите й на 4 април над половината избиратели са изпълнили обществения си дълг и дали своя глас.

"Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на българите и за ясно и предвидимо законодателство", каза тя и призова всички да положат усилия за диалог.

Ива Митева е родена в Разград, завършила е Право в Софийския университет и в Института по право на БАН. През 2001 г. е назначена в Народното събрание и е преминала всички нива на йерархията и до момента беше директор на Диpеĸaция "Законодателна дейност и право на ЕС". Хоноруван преподавател в департамент "Право" на НБУ, курс "Практическо нормотворчество".

 

Удря звънецът на 45-ото НС! Новите депутати полагат клетва НА ЖИВО