Дирите в небето често стават причина за дискусия. Докато едни смята, че някой с нещо „ни пръска“, други са на мнение, че това е просто конденз от преминаващи самолети. Конспиративните теории, като тази за кемтрейлс, често добиват по-голяма популярност, отколкото научните. Сега обаче се появява и трета версия за появата им в небето. От MeteoBalkans съобщават, че днес, както те вече са прогнозирали, ще има така наречените самолетни дири.

„Добро утро... Започнаха да се образуват дири, както вчера го съобщихме. "През следващите часове ще има условия за образуване на самолетни дири, само ви съобщаваме, за да не излезе, че ни пръскат," пишат те.

Разбира се това породи въпроси и нужда от малко повече конкретика.

„Какви са днес условията за образуване на тези следи? Защо вчера ги нямаше при положение, че условията бяха същите? Моля за сериозен и подкрепен с факти отговор!,“ пита заинтересован.

„Не, вчера нямаше условия за тези следи, а днес ги има. Имаме във височина възходящи движения и ниски температури. Ако имаме ниски температури (във височина), но имаме низходящи движения, дирите ще са къси и няма да се образуват. Тук, обаче, те се образуват и поради благоприятните условия се задържат. Също, да допълним, че скоро облачността ще се увеличи. Целта на този пост е да покажем на хората, че тези неща се прогнозират. Ние нямаме как да знаем дали днес ще "ни пръскат", просто дадохме прогноза още вчера за днес. Това, което виждаме навън, е следствие на благоприятните условия. И да ви успокоим,“ отговориха от страницата за прогнози на времето.