66-годишна жена и 74-годишен мъж, настанени в "Пирогов", са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов преди минути.

Те са семейство от Ломско. Синът им е работил на стоков базар "Илиянци".

С това случаите у нас стават шест.

„Става въпрос за мъж и жена. Мъжът е постъпил предишния ден с дихателна недостатъчност и с предишно заболяване. Жена му, 66-годишна, е постъпила в болница днес. Интубирана е веднага в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина. Единствените непотвърдени данни са, че синът им е работил в „Илиенци”, заяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ - д-р Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно - самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица. Двамата пациенти остават на лечение. Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова", каза още той.

По думите му контактните лица на заразените са 89 души. „Започва процедура по тяхното изследване и карантина", добави Мутафчийски.

„Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавируса", каза още началникът на ВМА.

 

„В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става чрез дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина“, каза Борисов.

Очаква се 60-70% от населението на Европа да прекарат болестта, обясни премиерът.

 

 

Последна информация за коронавируса у нас!