Засилените проверки във връзка с Великденските празници се извършват по заповед на изпълнителния директор на БАБХ - в период от 08.04.2024г. до 08.05.2024г. Те са част от официалния контрол, който провеждат инспекторите от Агенцията. Проверките, които се извършват по план, по сигнали и жалби на граждани също не са спирали.

От 08 април до 30 април са извършени 3856 проверки на територията на страната (производствени предприятия, складове за търговия с храни, обекти от ТМ и ОХ, пакетиращи центрове за яйца, общински пазари). Съставени са 17 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 54 бр. предписания.
 
Количества възбранени и насочени за унищожаване храни по различни причини (неустановен произход, изтекъл срок на годност, предлагане на замразени агнешки субпродукти като охладени) - 228 кг. от животински и 59 кг. от неживотински произход, 20 л прясно мляко и 330 бр. яйца Затворени са 3 обекта.

Потребителите трябва внимателно да четат етикетите и да пазаруват от регламентирани места. Агнешкото месо трябва да е маркирано и да е с печат – син за произход България и червен за вносно месо. 
Ако месото е било замразено и след това се предлага в охладено състояние, то това трябва да е ясно обозначено на мястото на излагане.

При яйцата маркировката започва с цифра за начина на отглеждане на птиците. Последвана е от две латински букви, които показват страната на произход, след което е регистрационният номер на животновъдния обект, от който произхождат птиците.

Друга традиционна храна за трапезата по време на празниците е козунакът. БАБХ поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на официален контрол от страна на Агенцията и предлаганите от тях храни, отговарят на критериите за безопасност. Важно е козунаците да бъдат с гарантиран произход и поставен етикет, обозначаващ производител, състав и срок на годност.

До момента при извършените проверки по заповедта тази година е установено, че боите за яйца на нашия пазар са безопасни. Те се предлагат от одобрени производители и търговци, съобщи Труд.

Най-честите нарушения, касаят липса на обявен произход на месото, предлагано на витрините в търговската мрежа и неясен печат.

По време на почивните дни и дните на официалните празници 01.05.-06.05.2024 г., вкл., ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

Сигнали за нередности потребителите могат да подават на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта на БАБХ.