Стари и разбити пейки бяха превърнати в приятен кът за почивка в междублоково пространство в София. Делото е на ентусиасти от кв. Мусагеница. Те са получили и подкрепа от общината.

В рамките на няколко дни е направено запитване към районния кмет, минало е одобряване, доставен е дървеният материал. Последвало е монтиране и боядисване.

Вижте как с малко усилия може да се постигне много добър резултат.

В началото:

"Преди две седмици приятели събиращи се на площадката между бл. 101, 102 и т.н. ме попитаха дали има вариант да запитам Район Студентски - Столична Община за дървен материал (дъски) за ремонт на пейки, като изцяло поеха ангажимент целият труд и други материали (болтове, боя) да бъде от тях.

Веднага го взех на сърце - винаги съм искал в квартала да има повече доброволчество, да има повече отговорни хора. Знам, че когато човек вложи свободно време и труд - много повече пази и насърчава хората също да пазят. Освен това винаги съм държал на мнението, че не за всичко ни е длъжна Държавата, общината, защото "плащаме данъци". Още на следващия ден звъннах на Сергей Господинов от зелени системи към район Студентски, който ми каза, че нямат налични в момента, но ако имаме зелена светлина от Петко Горанов кмет на район "Студентски", София ще отиде да ги закупи и ще ги докара.

Няколко дни по-късно отидох на една от приемните на кмета и директно му споделих за идеята. Не му трябваше особено много време - звънна на Сергей и му каза да ги поръча. В четвъртък  докараха 40 дъски, а в петък и събота всичко вече беше ремонтирано и направено абсолютно професионално - от машините, през боядисването с пневматичния пистолет, до това, че болтовете са сложени накрая (естетически е много по-красиво да се види чисто новия болт, вместо да е боядисан отгоре:))

Бяха ремонтирани:

- 4 пейки на площадката при бл. 101, 102 и т.н. - изцяло.
- Дъсчените седалки около детската площадката с люлката.- 3 пейки пред бл. 91, които бяха в окаяно състояние.
- Освен това от общината сложиха ново кошче за боклук по искане на хората от площадката.

Благодаря на Петко и на Сергей за дървения материал. Благодаря на момчетата от горната част, че се ангажираха със свободно време, сили и знания да направят няколко места, на които се събират хора от всички възрасти по-приветливи, здрави и удобни. Искрено се надявам, че занапред ще се включат отново. Дано заразят и други желаещи хора от квартала. Обещавам, че ще има подобни инициативи.Много малко трябва, за да може кварталчето ни да светне.За тази площадка имам още много виждания за промяна, но всичко с времето си.", разказва Кристиян.

По време на работния процес:

Резултатът: